По света

Ясен Василев с международно отличие в Италия

Награда от Международния литературен конкурс Castello di Duino в Триест

Ясен Василев с международно отличие в Италия
Замъкът Дуино


◊ СЪБИТИЕТО

Стихотворението на Ясен Василев „Механичната глава“ е сред наградените на престижния IX Международен литературен конкурс Castello di Duino в Триест, Италия. (http://home.castellodiduinopoesia.org/)

Ясен Василев ще изпълнява „Механичната глава“ на 24 март, неделя, на официалната церемония по награждаването в замъка Дуино – мястото, на което Рилке започва да пише прочутата си книга „Дуински елегии“ преди точно 101 години.

В международната селекция на журито има и още един българин – Иван Брегов, редом до млади поети от Европа, Латинска Америка, Африка и Азия.

От 21 до 24 март в Триест ще се проведат серия от литературни събития, свързани с конкурса, който през годините се превръща във важен фестивал с международен отзвук, посветен на младите световни поети. Отличените стихотворения ще бъдат публикувани в специално издание на английски и италиански език, както и нa DVD носител, прочетени от авторите на майчиния им език.


◊ ЗА АВТОРА

Ясен Василев е автор на стихосбирките „Сляп виси безкрая“ (2009) и „Андрогин“ (2011) и носител на голямата награда на публиката на фестивала „София:Поетики“ през 2010 за изпълнението на стихотворението „Макаронена меланхолия“. Дебютната му пиеса „Зазиданите“ се играе от този сезон в камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев“. Ясен е част и от проекта „4х4“ заедно с Иван Димитров, Радослав Чичев и Мирослав Христов.



Автор:
Публикация:
19.03.2013 г. 13:22
Етикети:
по светаИван БреговнаградапоезияИталияТриестЯсен Василев
Castello di Duino
IX Международен литературен конкурс
Механичната глава
Посетено:
1607
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/16595-yasen-vasilev-s-mezhdunarodno-otlichie-v-italiya