По света

Поредно признание за професионализма на Старозагорската опера

Покани за гастроли на Операта в Испания, Франция, Германия и САЩ

◊ СЪБИТИЕТО

След успешното турне с операта „Набуко“ от Верди в Холандия, Белгия и Люксембург, както и запомнящото се участие на мъжкия хор в суперпродукцията на тетралогията на Вагнер „Пръстенът на Нибелунгите“, съвсем естествено идва и поредната покана за гастролите на Старозагорската опера през тази година.

Интересът към творчеството на Джузепе Верди отново кара импресариите да се обърнат към най-обичаните от публиката заглавия като „Риголето“, „Травиата“ и „Набуко“. Малко са оперите, които имат в репертоара си нови постановки на тези творби, при това с оригинални режисьорски решения.


◊ ПРОГРАМАТА

Още през месец април – от 2 до 24, започва турнето с операта „Набуко“. Първите спектакли са в Барселона, в театър Колизеум. Следват гастролите в Париж, театър Сен-Жермен и в Опера-хаус, в Маси. Диригенти са Красимир Къшев и Доминик Руи, който е и директор на Операта в Маси, Франция, и когото старозагорската публика познава от гастрола му на наша сцена точно в спектакъл на операта „Набуко“ през месец октомври миналата година.

Лятото на 2013 ще бъде интересно и запомнящо се с голямото турне на Старозагорска опера, което ще се случи на две части. От 19 юни до 7 юли е гастролът в Германия отново с операта „Набуко“ от Верди, както и поредица от хорови концерти.

От 9 до 22 юли е участието на трупата във Вердиев фестивал в Бостън, Америка. Там ще бъдат играни спектакли на оперите „Риголето“ и „Травиата“. И двете постановки са дело на режисьора Франк-Бернд Готшалк, който с удоволствие работи в оперния театър на Стара Загора и не веднъж е изказвал възхищението си от красивите гласове на певците ни. Освен хорът и оркестърът на операта, в състава на турнето ще участват и някои от солистите на трупата. Сред тях са Александър Марулев и Александър Крунев.

За почитателите на оперната музика в Испания, Франция, Германия и Америка предстоят запомнящи се срещи със спектаклите на Държавна опера Стара Загора.


Автор:
Таня Матева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
24.01.2013 г. 09:45
Посетено:
1502
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/16219-poredno-priznanie-za-profesionalizma-na-starozagorskata-opera