По света

"Ключалката на Г-н Витгенщайн". Съвременно българско изкуство във Виена

Изложбата представя живопис, обекти, инсталации и видео произведения

"Ключалката на Г-н Витгенщайн". Съвременно българско изкуство във Виена


◊ СЪБИТИЕТО

"Ключалката на Г-н Витгенщайн"
Съвременно българско изкуство във Виена

 
13 декември 2012 - 25 януари 2013
Български културен институт "Дом Витгенщайн", Parkgasse 18, 1030, Wien

През декември 2012 и януари 2013 в Българския културен институт във Виена – Дом Витгенщайн, се открива представителна изложба на съвременно българско изкуство. Проектът „Ключалката на Г-н Витгенщайн” е един от най-важните акценти в програмата на института за тази Коледа и цели показването на съвсем нови и специално създадени за изложбата произведения пред виенската публика.

. Куратор на изложбата е Борис Костадинов.
. Участват: Боряна Венциславова, Василена Ганковска, Даниела Костова, Михаил Михайлов, Максимилиян Праматаров и Камен Стоянов.

Общото между артистите е, че са българи, но живеят и работят в чужбина. Това са едни от най-представителните имена в международен план.


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Ключалката на Г-н Витгенщайн” е изложба с три много важни отправни точки – творчеството на големия философ Лудвиг Витгенщайн, архитектурната ценност на къщата, която той проектира за сестра си и която е паметник на австрийската модернистична архитектура, и не на последно място фактът, че тази къща от 1975 г. е Български културен институт.

Това място има необичайна история. То е символ на превратностите на 20-ти век. Къщата е проектирана като обект символизиращ търсенията на големия философ. Семейството му е от еврейски произход и периодът на националсоциализма, кара сестра му да напусне къщата и да емигрира в САЩ. Самият Л. Витгенщайн пък планира да емигрира в Съветска Русия. След войната, къщата започва да се руши и е пред събаряне. Съюзът на австрийските архитекти организира протести и я спасява. През 70-те и 80-те години на 20. век на това място се пропагандира официалната култура на социалистическа България. 

Изложбата представя живопис, обекти, инсталации и видео произведения. Артистите интерпретират целия този исторически фон, но в същото време техните произведения коментират и света в който живеем днес – в това число и проблемите на българската действителност.
 
„Ключалката на Г-н Витгенщайн” е в Българския културен институт Дом Витгенщайн, Parkgasse 18, 1030, Wien, от 13 декември 2012 до 25 януари 2013.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на наградата Гауденц Б. Руф и в сътрудничество с Интегра Арт.

Автор:
Любен Гешев
Публикация:
09.12.2012 г. 17:18
Посетено:
1914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/16023-klyuchalkata-na-g-n-vitgenshtayn-savremenno-balgarsko-izkustvo-vav-viena