По света

Изложба "Традиционни български накити и носии" в Банска Бистрица

Експонатите са част от колекцията на Регионалния етнографски музей – Пловдив

На 6.11.2012 г. от 15.00 ч. в Турзов дом, част от комплекса на Среднословашкия музей в Банска Бистрица, с успех бе открита изложбата „Традиционни български накити и носии”, която се провежда под патронажа на Н. Пр. г-жа Маргарита Ганева, посланик на Република България в Словакия. Съорганизатор на тази проява е Българският културен институт в Братислава. Експонатите са част от представителна извадка от колекцията на Регионалния етнографски музей – Пловдив.

На изложбата присъстваха много гости, сред които кметът на Банска Бистрица г-н Петер Гогола, заместник-председателят на банскобистришката автономна област д-р Ладислав Тополски, директорът на Канцеларията на президента в Банска Бистрица инж. Станислав Лишка, ректорът на Академията на изкуствата в Банска Бистрица доц. д-р Матуш Олха и др. В приветствието си към присъстващите Н. Пр. г-жа Маргарита Ганева благодари на г-н Роман Храдецки, директор на Среднословашкия музей, за предоставената възможност тази изложба да бъде реализирана именно в Банска Бистрица – град, който освен богато историческо минало има и много културни и природни забележителности. Г-жа Ганева подчерта, че за нея е чест да бъде патрон на изложбата, защото тя се открива във важен за България и Словакия исторически момент. През 2013 г. ще се навършат 20 години от установяването на най-новите дипломатически отношения между двете държави, като припомни, че има и още нещо, което свързва българския и словашкия народ – това са честванията по случай 1150-тата годишнина от идването на солунските братя Кирил и Методий във Великоморавия.

Доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионалния етнографски музей – Пловдив, благодари на организаторите на изложбата, след което представи пловдивския музей и изложените експонати. Грозделина Георгиева-Саватинова, куратор на изложбата, разказа за техниката на изработка и мястото на накитите в бита и светоусещанията на българите. Изложените традиционни накити и носии са от цялата българска етническа територия. Те са свързани най-вече с епохата на Българското възраждане (ХVІІІ-ХIХ век). Накитите – обици, гривни, пафти, колани и други накити, са изваяни от сребро, бронз и месинг, със сърма и позлата. Те съчетават по невероятен начин местните традиции с влиянията от Ориента и проникващата мода от Европа.

На откриването на изложбата имаше както словашки граждани, така и представители на българската диаспора, които дълги години живеят и работят в Банска Бистрица и региона. Интерес бе проявен и от страна на медиите – национални и регионални, които взеха интервю от посланик г-жа М. Ганева, директора на Регионалния етнографски музей – Пловдив доц. А. Янков и директора на Българския културен институт в Братислава Елена Арнаудова. След като имаха възможност да разгледат изящните експонати, изложени във впечатляващата със стенописи от XV век Зелена зала на Турзовия дом, и да получат компетентна информация за тяхната изработка, функции и социално послание, официалните гости и останалите присъстващи на откриването на изложбата имаха възможност да опитат отбрани български вина и ястия. Гражданите и гостите на Банска Бистрица и региона ще имат възможност да се насладят на тази изложба до 17.2.2013 г.

Автор: МК
13.11.2012 г. 12:54
Посетено: 2266
Етикети: Пловдив, етнографска изложба, изложба, Словакия, Регионален етнографски музей, Банска Бистрица
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15809-izlozhba-traditsionni-balgarski-nakiti-i-nosii-v-banska-bistritsa