По света

Габровският хумор стигна до Китай

Участие в VI Международен фестивал на карикатурата в гр. Дзясинг, Китай

Габровският хумор стигна до Китай


СЪБИТИЕТО

Сборници с габровски хумор, две представителни изложби карикатура и мултимедийна презентация за Габрово ще бъдат представени в рамките на VI Международен фестивал на карикатурата в гр. Дзясинг, Китай (4-9 ноември 2012). Директорът на Музея „Дом на хумора и сатирата” г-жа Татяна Цанкова и зам.-кметът на община Габрово г-н Климент Кунев ще участват в церемонията по откриването на Фестивала като официални гости на форума и ще представят в далечната страна българската столица на хумора.

Организатори на Международния фестивал на карикатурата са Градската управа на Дзясинг и Центърът за карикатура Red Man. В свое писмо до директора на Дома на хумора и сатирата домакините на Фестивала пишат: „Упълномощени от Градската управа на Дзясинг, провинция Джезянг в КНР, търсим град с най-голямо международно влияние в света в областта на карикатурата. След сериозни проучвания и дискусии, Габрово в България се оказа най-добрият избор. Ето защо, любезно  каним Вас и Кмета на Габрово на  посещение в  Китай и присъствие на VI Международен фестивал на карикатурата в Дзясинг през м. ноември 2012 г.”

По време на официалната церемония при откриване на Фестивала г-н Климент Кунев ще поднесе поздравление към организаторите и гостите, а г-жа Татяна Цанкова ще представи Музея „Дом на хумора и сатирата” и Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Пред гостите ще бъдат показани мултимедийни презентации за историята, развитието и дейността на габровската Весела къща и за забележителностите на Габрово.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

В рамките на Фестивала ще бъдат открити две представителни изложби от художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС. „Българска карикатура – класици и съвременници – XX-XXI век” представя 146 творби на 52 от най-известните български творци в жанра. Другата колекция – „Избрано от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата” – включва 44 творби на 23 автори от Европа и Азия, както и 92 творби на 51 автори от Китай, редовни участници в габровското Биенале.

На специална церемония заместник-кметовете на двата града ще подпишат Споразумение за установяване на приятелски връзки и отношения между Габрово и Дзясинг за активно развитие на обмена в областта на културата и изкуствата, с особен акцент на карикатурата. От китайска страна за това ще отговаря и работи Общинското бюро по културата, радиоразпръскването, пресата и изданията, а от габровска страна – отдел „Култура” на Община Габрово и Музеят „Дом на хумора и сатирата”. Предвижда се домакини и гости да си разменят оригинални сувенири, отразяващи регионалните характеристики на двата града, сближили се вече чрез универсалния език на хумора.

В програмата на Международния фестивал в Дзясинг са предвидени лични срещи с китайски майстори на карикатурата, гостуващи изложби карикатура от други страни, прожекция на анимационни филми, както и международен форум по въпросите на карикатурата.

На тръгване към далечната страна г-жа Цанкова сподели: „Моята мисия в Китай е да съдействам за разширяването на контактите ни с китайските творци на хумористично изкуство. До момента Домът на хумора си сътрудничи с 34 салони, музеи, галерии, редакции, фотографски общества и културни институции в Китай. Поддържаме контакти и с 282 творци от Китай – карикатуристи, графици, фотографи, плакатисти, живописци и др. В последното XX Международно биенале – Габрово 2011 до участие бяха допуснати 17 китайски творци.” 

Г-жа Цанкова ще отнесе в Китай и условията за участие в XXI Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013, като използва повода да покани китайските художници да участват в конкурсните раздели. Традиционно силно е участието на творци от Китай в раздел „Карикатура”, защото жанрът е на почит там. Директорът на Центъра за карикатура Red Man г-н Джу Чън пише до Дома на хумора: „Знаем, че габровското Биенале е едно от най-значимите в областта на световната карикатура, както и в областта на изкуствата въобще и влиянието му е огромно. Много китайски карикатуристи го познават, а някои от тях даже са лауреати на конкурсите. Искрено ще се радваме да установим дълготрайни приятелски връзки с Вашия музей.”   

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
02.11.2012 г. 11:55
Етикети:
КитайГабровоМузей Дом на хумора и сатирата
Дзясинг
VI Международен фестивал на карикатурата
Посетено:
1259
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15722-gabrovskiyat-humor-stigna-do-kitay