По света

Петър Чухов с награди в V Международен конкурс за хайку на руски език

Хайку-спектакълът „Безопасни игли” в Москва

Петър Чухов с награди в V Международен конкурс за хайку на руски език

На снимката: Момент от спектакъла, в изпълнение на Мая Кисьова. Фотография: Андрей Ларионов


◊ СЪБИТИЕТО

Петър Чухов бе отличен с четири награди в конкурса, в който се състезаваха 2 270 хайку на творци от много страни. Той зае трето място в раздел “сенрю”, стана призьор в раздели “традиционно хайку” и “съвременно хайку” и дипломант в раздел “сенрю”.

Осемчленното жури от авторитетни японисти и литератори отбеляза развитието на конкурса, растящото му художествено ниво и привличането на все повече участници от цял свят, които пишат хайку на руски език. Лауреатите бяха приветствани от съветника в Посолството на Япония в Русия г-н Йосуко Кусакабе от името на Московския отдел на Japan Foundation. Празничната атмосфера бе допълнена и от демонстрации на икебана.

Резултатите от конкурса можете да намерите тук: http://haiku5.ru/


◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРЕМИЕРА

На 29 септември поетът Петър Чухов и актрисата Мая Кисьова представиха в Москва мултимедийния хайку-спектакъл Безопасни игли / Safety Pins / Английские булавки安全ピン  по покана на Организационния комитет на V Международен конкурс за хайку на руски език – haiku5.ru.

Мултимедийният хайку-спектакъл „Безопасни игли“ бе приет с голям интерес от аудиторията. Той се играе вече втори сезон като свободен проект под патронажа на Посолството на Япония в България, а за гостуването му в Москва помогнаха както усилията на организаторите на конкурса, известните руски хайджини Натали Леви и Дмитрий Кудря, така и екипът на Българския културен институт, начело с неговия директор г-жа Буряна Ангелакиева, които за броени дни, извън утвърдената месеци предварително своя официална програма, успяха да осигурят пътуването на Петър и Мая.

Сборникът с хайку „Безопасни игли“ на Петър Чухов, на основата на която е изграден спектакълът, излезе в началото на тази година в Ирландия, предстои издаването му в Русия и САЩ.


• Поредното представяне на хайку-спектакъла „Безопасни игли“ в София ще бъде на 15 октомври, понеделник, от 19 ч. в Театралната зала на СУ „Св. Климент Охридски“. 

 

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
10.10.2012 г. 16:11
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15548-petar-chuhov-s-nagradi-v-v-mezhdunaroden-konkurs-za-hayku-na-ruski-ezik