По света

Българската поезия - достойно представена в четвъртото издание на Принстънската енциклопедия за поезия и поетика

Проф. Иван Младенов представя българската поезия

Българската поезия - достойно представена в четвъртото издание на Принстънската енциклопедия за поезия и поетика


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе от печат четвъртото издание на "The Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics", едно от най-престижните справочни помагала в света за поезия и поетика, използвано във всяка хуманитарна институция като настолна книга. Главни редактори на изданието са Roland Greene и Stephen Cushman, екипът се състои от множество помощници и редактори.

В брошурата, предшестваща изданието, се казва, че за повече от четири десетилетия енциклопедията е изградила безупречна и безкомпромисна репутация като най-авторитетното справочно издание за учени, студенти и преподаватели за всички аспекти на своята област: история, литературни и културни движения, прозодия, метрика, реторика, поетика, критика и много повече. Отразявайки всички промени в света, новото издание е написано от напълно нов екип от учени, работили върху него с години. Всъщност, това е първото напълно ново издание от 20 години насам.


◊ БЪЛГАРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ

Енциклопедията съдържа повече от един милион думи и покрива над хиляда нови единици. Статиите варират от няколко параграфа до големи есета от над 15 хиляди думи с концепции върху проблемни обекти или върху национални поезии. Тъкмо към последния тип статии се отнася и българското есе в енциклопедията, написано от проф. Иван Младенов от Института за литература към БАН, анализиращо българската поезия от нейното начало до наши дни. Само за сравнение може да се отбележи, че статията в предишното, трето издание е от вече покойния американски българист, професор Чарлз Мозер, който започва с констатацията, че основните постижения на българската поезия идват ...след Пенчо Славейков. Така отрязва 12 века развитие, съгласявайки се и с изключително краткия, предложен му обем. В новото есе българската поезия е цялостно концептуализирана, представена проблемно, с анализи върху всички критични точки от своята история, включително дискусионните – вътре и извън българските рамки, шаблони и навици на представяне. Защитени са националните позиции по спорни въпроси с далечни или съседни традиции.

Професор Младенов е получил персонална покана за участие в представянето на книгата в Ню Йорк и Лондон. 
Автор: Александра Антонова
02.10.2012 г. 15:00
Посетено: 1153
Етикети: по света, литературни новини, българска поезия, Иван Младенов, поезия и поетика, Принстън
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15491-balgarskata-poeziya-dostoyno-predstavena-v-chetvartoto-izdanie-na-prinstanskata-entsiklopediya-za-poeziya-i-poetika