По света

Галерия "Сариев" - първата българска галерия на Панаира за изкуство в Шанхай

Представени автори: Стефания Батоева, Правдолюб Иванов

Галерия "Сариев" - първата българска галерия на Панаира за изкуство в Шанхай
Сградата на панаира Shanghai Exhibition Centre


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев" - 
първата българска галерия на Панаира за изкуство
Shanghai Contemporary Art Fair


7-9 септември 2012
Вернисаж: 6 септември

Щанд на Галерия "Сариев" - W26
Представени автори: Стефания Батоева, Правдолюб Иванов

Shanghai Exhibition Centre
No.1000 Yan An Road (Middle), Shanghai, China
www.shcontemporary.info


Галерия "Сариев" има удоволствието да бъде първата българска галерия на престижния панаир за съвременно изкуство Shanghai Contemporary, който ще се проведе между 7-9 септември 2012 в Шанхайския изложбен център, една от градските архитектурни забележителности.

Shanghai Contemporary - панаирът за съвременно изкуство в Шанхай, Китай е най-важният и успешен панаир за изкуство в Китай и e ключова комерсиална платформа за китайските и азиатски тихоокеански пазари за изкуство. Панаирът през 2012 представя 100 галерии, над 30 частни музея и институции, 30 индивидуални артистични проекта, 500 поканени колекционери и очаква 35 000 посетители. От галeриите, представени на панаира, 50% са от Китай, 25% от Азиатско-тихоокеанския регион, 25% от Европа, Близкия изток и САЩ. Със своята програма „Шанхай в изкуството“ панаирът се простира в града, включвайки галерии, културни и образователни институции, алтернативни и независими пространства за изкуство. Започнала през 2009 година, специална Азиатско-тихоокеанска програма за развитие на колекционерството създава механизъм за вдъхновение, мрежа и подкрепа за новите колекционери в Китай, ангажирайки ги постоянно със срещи и арт-турове. Панаирът също така организира ВИП програма за топ колекционери като банки и луксозни марки, включвайки и персонални турове за Shanghai Contemporary 2012.

В рамките на панаира Галерия "Сариев" ще представи двама от базовите си автори: Правдолюб Иванов и Стефания Батоева с дванадесет произведения в разнообразни техники: рисунки, фотография, обекти и видео-инсталация. Подборът на експонатите включва както нови работи, направени за представянето на галерията в Шанхай, така и репрезентативни творби за авторите.

Присъствието на българските представители в Шанхай е подпомогнато от Национален фонд "Култура", програма “Фонд Мобилност”

 
◊ ПРЕДСТАВЕНИТЕ АВТОРИ

Стефания Батоева е родена през 1981 година в София. Живее и работи в Лондон. Завършва Architectural Association School of Architecture, Лондон. През 2012 стартира Магистърска степен по Скулптура в Royal College of Art, Лондон.

От 2009 година започва активно да се занимава с изкуство, има редица престижни международни участия като “Art Box”, 2010 в Македонския музей за съвременно изкуство, Солун; “Photo I – Photo You” в галерия Calvert 22, Лондон, Годишната лятна изложба за 2012 на Кралската академия по изкуствата, Лондон. През 2009 г. печели наградата за млад автор “Гауденц Руф”, номинирана е за наградата База, 2010 г.  и 2011 г. и е сред селектираните художници за наградите за съвременно изкуство на М-тел през 2011 година. Работи на Стефания Батоева са част от колекциите Vehbi Koc Foundation, Истанбул; Esterhazy Foundation, Австрия; Софийска Градска Галерия, София.
 
Правдолюб Иванов е завършил Национална художествена академия, София, България, където днес е преподавател. От 1995 година е член-основател на Институт за съвременно изкуство – София. Правдолюб Иванов има сериозно участие на международната арт-сцена. През 2007 година заедно с Иван Мудов и Стефан Николаев представят България в кураторския проект на Весела Ножарова „Място, на което не си бил преди” на 52-то Венецианско биенале. Участник е в 4-то Истанбулско биенале през 1995; в 14-то биенале Сидни, Австралия през 2004; в 4-то Берлинско биенале през 2006 година.

Работи на Правдолюб Иванов са част от колекциите: Софийска градска художествена галерия; ERSTE Bank, Aвстрия; European Investment Bank, Люксембург; European Patent Office, Mюнхен, Vehbi Koc Foundation, Истанбул е Art Vintage Collection, Израел; частните колекции на René Block, Берлин, Nedko Solakov and Slava Nakovska, София,. Произведения на Правдолюб Иванов са репродуцирани в издания като Artforum, Frieze, Flash Art и Kunstforum, както и в публикацията East Art Map.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГАЛЕРИЯТА

Галерия "Сариев" е основана от Катрин Сариева и Веселина Сариева през 2004 година в Пловдив, вторият по големина град в България. Мисията на галерията е да етаблира формата на комерсиална галерия за съвременно изкуство в България и да промотира българско съвременно изкуство. Годишната програма на галерията обхваща предимно самостоятелни изложби, основани на ясно артикулиран авторов или кураторски концепт, разработван за Галерия "Сариев". Представяните автори са международно утвърдени български творци; емблематични автори от изкуството на прехода през 80-те и 90-те в България и млади творци в началото на своя път. От години галерията поддържа ежегодната изложба “Background: Young Artists”.

Историята на галерията по отношение на представяните автори и техники минава два етапа. Началният се основава на фотография и концептуална керамика, а естественото й развитие надскача този формат и я определя на петата година (2009) като галерия за съвременно изкуство.

Новият етап от 2009 година подтиква Галерия "Сариев" да разработи заедно с куратори и критици две ежегодни пара-платформи – Образователен курс за съвременно изкуство - “Въведение в съвременното изкуство” 2010 и първото международно събитие за колекционери на съвременно изкуство в България - “Collectors’ Forum”, септември 2011.

Паралелно с Галерия "Сариев", Катрин и Веселина Сариеви основават две самостоятелни, но свързани идейно с галерията, организации: неправителствената организация - Open Arts Foundation, 2007 и кафенето с библиотека – artnewscafe, 2008.
 
За отделни проекти и изложби Галерия "Сариев" е работила с кураторите Якоб Рачек, Светлана Куюмджиева, Вера Млечевска, Весела Ножарова, Владия Михайлова.


Автор:
Галерия Сариев
Публикация:
01.09.2012 г. 14:44
Посетено:
1568
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15328-galeriya-sariev-parvata-balgarska-galeriya-na-panaira-za-izkustvo-v-shanhay