По света

Театър "@лма @лтер" с награда на Международния студентски фестивал "Театрален куфар" в Беларус

Награда на критиката за "Хамлет или три момчета и едно момиче"

Театър "@лма @лтер" с награда на Международния студентски фестивал "Театрален куфар" в Беларус


◊ СЪБИТИЕТО

„Хамлет или три момчета и едно момиче“ на театър-лаборатория „@лма @лтер“ беше удостоен с наградата на критиката за най-добър спектакъл на Международния студентски фестивал „Театрален куфар“, Минск, Беларус.

Трупата на „@лма @лтер“ провокира духовете не само на студентите от международната театрална общност, но и на театрали, културолози, антрополози и критици, които взеха участие в IХ Световен конгрес на университетските театри в Минск, Беларус.

Спектакълът разказва за сложната съдба на три съвременни момчета и едно момиче, попаднали в едноименната Шекспирова пиеса. Преди началото режисьорът Николай Георгиев поставя пред актьорите и зрителите въпроса: „Колко от вас има в този наш, съвременен и жесток Хамлет?“.

Идеята за този спектакъл идва от най-авторитетния шекспировед на нашето време – професор Ян Кот и неговия текст - “Шекспир – съвременен и жесток“. Проф. Ян Кот не експонира въпроса “Какъв е Хамлет?, а “Как се става Хамлет?”, “Кое е хамлетовото в Хамлет?”, “Кое е това, което прави от едни хамлетовци, а от други нехамлетовци?”, и то в един изключително ярък и четлив сценичен прочит.


◊ ОТЗИВИ

Беларуският "Независим портал" написа: „Актьорите отлично донасят своите мисли до зрителя и го правят по великолепен начин, основан на философията на трупата - естетика, философия и практика на българския реформатор – Гео Милев. Очевидно, че достойнствата на спектакъла са в разтърсващата пластика, изразителната мимика и искреното старание на участниците да пренесат юлските жеги в шекспировите страсти. Определено за българските гости фестивалът беше много успешен“.

В сайта „Театрална Беларус“ четем: „В спектакъла няма костюми, няма декори, няма театрално осветление, използва се минимум музика. Създателите на спектакъла казват: всичко това е ненужно и ни отдалечава от самопознанието и търсенето на своето Аз, от откриването на Хамлет вътре в нас. Актьорите помолиха да не ги аплодираме. От това, както и от сценичен декор, те не се нуждаят.“

Огромен беше отзвукът и на конгресмените посетили IХ Световен конгрес на театъра – разговори, дискусии, уъркшопи и други превърнаха участието на „Алма Алтер“ в истинско театрално събитие.




Автор:
Културен център СУ
Публикация:
10.07.2012 г. 14:49
Етикети:
Хамлет или три момчета и едно момиченаградаСофийски университетБеларусМинск
Награда на критиката
театър @лма @лтер
Театрален куфар
Международен студентски фестивал
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15172-teatar-lma-lter-s-nagrada-na-mezhdunarodniya-studentski-festival-teatralen-kufar-v-belarus