По света

Български брой на европейския алманах за литература „Grenzenlos“

Литературно пътуване в България

Български брой на европейския алманах за литература „Grenzenlos“


◊ СЪБИТИЕТО

Литературно пътуване в България - това е част от подзаглaвието, което заговаря немскоезичния читател от корицата на тазгодишното издание на европейския алманах за литература „Grenzenlos“ на германското издателство "Andiamo". Съставителите Томас Фрам и Клаус Сервене поставят българската литература в центъра на вниманието, представяйки творби на тринадесет автори – класически и съвременни: Христо Ботев, Стоян Михайловски, Константин Павлов, Георги Марков, Анжел Вагенщайн, Владимир Зарев, Калин Терзийски, Галина Златарева, Иван Кулеков, Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Димо Алексиев, Парашкева Николчева-Мау.

Подборът на текстовете и преводът им на немски език са осъществени от Томас Фрам. Известният българо-немски преводач мотивира решението си да запознае немскоезичната читателска публика с българската литература в предговора към алманаха:

„…Така с годините моят публицистичен отговор неминуемо се отклони от едностранчивото търсене и разкриване на недостатъци в България към опита да намеря в цялото на българския живот неща, които по впечатляващ начин ни представят един нов акцент на това, какво означава да бъдеш човек...“


◊ ЗА АЛМАНАХА

Алманахът "Grenzenlos" на Andiamo Verlag, излиза за пръв път през 2007 година след един много успешен литературен конкурс, посветен на четиристотингодишнината от основаването на град Манхайм, Германия. Темата на конкурса „Миграция и Европа” намира своето продължение и в следващите издания на алманаха, който си поставя за цел да даде принос за интеграцията на различните страни в Европа. В този смисъл той се опитва да предостави поле за изява както на познати европейски литературни гласове, така и на нови, все още непознати на литературната публика автори.

Автор:
Евелина Ламбрева
Публикация:
29.06.2012 г. 23:16
Посетено:
1766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15124-balgarski-broy-na-evropeyskiya-almanah-za-literatura-grenzenlos