По света

Театър-лаборатория "@лма @лтер" тръгва на международно турне

Международен „отворен код“ с театър-лаборатория „@лма @лтер“

◊ СЪБИТИЕТО

Театър-лаборатория „@лма @лтер“ тръгва на своеобразно международно турне с две от най-награждаваните си заглавия „Орфей или върни се в своя Ад човече“ и „Хамлет или три момчета и едно момиче“.

На XIX Международен фестивал на театралните академии „Istropolitana Project ‘12“, който се провежда в периода 2-27 юни 2012 година в Братислава, Словакия, ще бъде представено представлението „Орфей или върни се в своя Ад човече“.

От 1977 година Театралната академия в Братислава организира този фестивал на всеки две години, като представя най-добрите продукции създадени в театралните академии от цял свят.

От създаването на фестивала до сега са се представили 84 академии. Основната цел на проекта е да даде платформа на постиженията на новите поколения театрали и да се съпоставят различните методи, естетики и образователни подходи в различните академии. Istropolitana Project ‘12 е творческа среща на различни концепции на правене на театър, представени от младата генерация.

От 2004 фестивалът има състезателен характер. Междуанродно жури от изтъкнати професори от различни страни присъжда награди в три категории. Четвъртата награда е наградата на публиката.

„Орфей“ на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ бе една интерактивна „лудост“. Интеракция, понякога трудна за приемане, но винаги жива, автентична и изненадваща. Впрочем, изглежда интерактивният подход е веруюто на „Алма Алтер“. Границата между сцената и залата е премахната, а свикналият само да седи и наблюдава внезапно се превръща в съучастник на целия спектакъл. Всяко следващо представление на „@лма @лтер“ се различава от предишното – убедихме се в това, след като видяхме и второто представление на „Орфей“, което потвърди принципа на театъра: случване „тук и сега, с тези хора“.

Из „Зрителят се пита: „С какво този мъртъв заек е бил най-добър?“, Списание „Meeting point”, 20-то издание на Международния фестивал SETKANI/ ENCOUNTER 2010, Бърно, Чехия


◊ И ОЩЕ

Световният конгрес на театъра тази година ще се проведе в Минск, Беларус от 2 до 6 юли 2012 г. Организаторите на конгреса – ATIU-IUTA World Congress Organizing Community отправиха официална покана към Университетския театър „@лма @лтер“ да представи на Международния театрален фестивал „Театрален куфар“ спектакъла „Хамлет или три момчета и едно момиче“.

В рамките на Конгреса, директорът на театъра – режисьорът Николай Георгиев, е поканен с трупата да проведе уъркшоп на тема „Опит за случване“, чиято основна цел е въвеждането на студентите от международната общност в стилистиката, естетиката и философията на „@лма @лтер“.

„Причината да разглеждам „Хамлет, или три момчета и едно момиче“ е, че, по мое мнение, постановката прави нещо изключително прогресивно. Прилага философията на отворения код (open source) при театрална продукция. Разбира се, терминът „отворен код“ не е традиционно свързан с театъра. Основните принципи на отворения код са свободният достъп и възможността да се споделя неограничено, прозрачният източник, така че всеки да може да допринася и модифицира, както и абсолютната липса на дискриминация по отношение на ползвателите и употребите. В този смисъл предложената от „@лма @лтер“ адаптация на „Хамлет“ е open source на всяко възможно ниво. Първо, достъпът до представлението и свободен и безплатен. Второ, представлението използва метадраматични похвати и деконструкция, за да разкрие пред зрителите „кода“ на театралната продукция по отношение на сюжет, характеризация, движение на сцената. Трето, пиесата е представена в пълно идеологическо равновесие.“

Из „Хамлет с отворен код? Експериментален театър от България“, Георги Няголов


Автор:
Информационен център на СУ
Публикация:
23.06.2012 г. 17:42
Етикети:
спектаклитеатър
театрален фестивал Театрален куфар
фестивал. Istropolitana Project ‘12
театър-лаборатория @лма @лтер
Посетено:
1266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15072-teatar-laboratoriya-lma-lter-tragva-na-mezhdunarodno-turne