По света

Иван Христов и Калин Терзийски - гости на Международния панаир на книгата в Прага

Фокус на Пражкия панаир 2012 са черноморските страни

◊ СЪБИТИЕТО

Иван Христов и Калин Терзийски - гости на Международния панаир на книгата в Прага


След като миналата година българският поет Иван Христов успешно представи страната ни на поетични фестивали в Сърбия, Румъния и Франция, тази година той - заедно с Калин Терзийски - ще бъде гост на Международния панаир на книгата в Прага.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

Фокус на Пражкия панаир 2012 са черноморските страни, а специално внимание ще бъде отделено на северната ни съседка Румъния. Христов ще участва в две четения в събота, 19 май. Първото от тях е наречено „Word Express: Литературно пътуване от Балканите до Истанбул”. То ще се проведе от 12:00 часа в Литературната зала на панаира. Трима млади писатели от България, Грузия и Турция ще говорят за Word Express, проект за литературен обмен в Югоизточна Европа (http://www.word-express.org). В регион, белязан от минали и настоящи конфликти, целта на Word Express е да прекрачи културните и езикови бариери и да покаже нови литературни гласове.

Следващото четене е отново на 19 от 19 часа в библиотека „Вацлав Хавел”, ул. "Ржетезова" 7 и е озаглавено „От бреговете на Черно море”. В това четене Христов ще участва заедно със своя български колега, носителят на Европейската награда за литература Калин Терзийски и писатели от Турция, Румъния и Грузия. Освен че ще чете свои стихове Иван Христов ще озвучи събитието със своя кавал в съпровод на китарата на грузинския поет Заза Кошкадзе. Младите писатели ще представят свои произведения и ще дискутират за региона – кръстопът между Европа и Азия, от който произлизат.

Модератор и на двете събития ще бъде Александра Бюхлер, директор на фондация „Литература през граници”.    


 

Автор:
Публикация:
07.05.2012 г. 19:12
Посетено:
1681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/14688-ivan-hristov-i-kalin-terziyski-gosti-na-mezhdunarodniya-panair-na-knigata-v-praga