По света

Европейско "турне" на приказния роман "OMG" от Иво Тодоров

Премиери на книгата в Барселона, Прага, Берлин

Европейско "турне" на приказния роман "OMG" от Иво Тодоров


◊ ЕВРОПЕЙСКОТО "ТУРНЕ"

“OMG [Момчето, което искаше да убие Смъртта]” на
Иво Тодоров излезе в първите дни на 2012-та, но вече е поканен за няколко европейски премиери. Авторът определи книгата си като българския отговор на Дж. К. Роулинг и нейния Хари Потър и тази литературна провокация предизвика голям интерес. Благодарение на интернет и социалните мрежи приказната история за братята Питър и Томи Съншайн бързо излезе извън пределите на България.

На 17 март Иво Тодоров ще гостува в Барселона по покана на асоциация “Къща Тракия, България в Каталуния". На честването по повод наскоро отминалия национален празник - 3 март, романът “OMG” ще бъде представен пред сънародниците ни в Испания.
   
В средата на април авторът ще участва в Панаира на книгата в Прага, а само няколко дни по-късно романът “OMG” ще има своята премиера и в Българския културен институт в Берлин. Иво Тодоров има покана и от българи зад Океана – в Чикаго, Бостън и Вашингтон, но все още не е планирал пътуването до САЩ.
   
“OMG [Момчето, което искаше да убие Смъртта]” разказва приключенията на братята Томи и Питър Съншайн, които живеят весело и безгрижно в Слънчевград. Една нощ тъмни облаци се спускат над къщите и Питър изчезва. Страховит черен човек отвлича малки деца от всички краища на света и ги държи заключени в черния си замък... По-големият брат тръгва да търси Питър, следван от тяхното любимо куче – далматинеца Джак. Двамата преодоляват какви ли не препятствия, преди да стигнат до черния замък, където им предстои битка на живот и смърт със... самата Смърт.

Книгата излезе в каталога на Издателска къща “Синева”, с финансовата подкрепа на Нова телевизия и ЧЕЗ България.
 
Официалният трейлър на романа може да бъде видян на личния блог на автора - http://ivotodorov.blogspot.com


◊ НОВ ПРОЕКТ

Дни преди да отпътува за Барселона, Иво Тодоров научи, че най-новият му проект - “Сестри” е допуснат до втория кръг в конкурса за криминален роман на издателство “Бряг”. Текстът е свободна литературна интерпретация на убийството на сестрите Белнейски и няма претенции за документалност. “Впечатли ме самата история - убити са две момичета и никой не знае какво се случило... Текстът е в стила на “Туин пийкс” – мистерия, множество възможни извършители, а в мрака се крие нещо... Но за разлика от култовия сериал на Дейвид Линч, този път бащата не е убиецът”, разкрива Иво Тодоров.

Освен че се занимава активно с литература, Иво Тодоров е журналист - работи като главен редактор в “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия и води сутрешния блок “Нашият ден” по БНР, програма Христо Ботев.

Автор:
Светлана Терзиева
Публикация:
13.03.2012 г. 15:15
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/14312-evropeysko-turne-na-prikazniya-roman-omg-ot-ivo-todorov