По света

Изложбата "КарикаТУРИСТИ" гостува на българите в Хамбург

Премиера на изложбата за Германия

Изложбата "КарикаТУРИСТИ" гостува на българите в Хамбург


◊ ИЗЛОЖБАТА

Тази година по случай 40-я си рожден ден Музеят „Дом на хумора и сатирата” гостува на своите приятели от Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург, Германия.

Специално за случая са подбрани 20 карикатури на екологична тема от изтъкнати майстори на жанра от България и Германия. Ще видим творби на Асен Грозев, Веселин Зидаров, Дечко Николов, Ивайло Цветков, Иван Кутузов, Румен Драгостинов (България) и Валдемар Мандцел, Валериу Курту, Волфганг Тайлер, Волфганг Шлегел, Дитер Хакевайл, Ервин Вернер, Райнер Шаде, Уве Шварц, Яри Пека Куипрес (Германия).

Карикатурите са част от едноименната пътуваща изложба, подготвена от ДХС в партньорство с Дирекция „Национален парк Централен Балкан” в Габрово. През цялата 2007 г. „КарикаТУРИСТИ” шестваше в страната, после границите не я възпряха и със съдействието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България бе показана в Атина, Женева, Шанхай, Новосибирск, Анкара, Варшава. В Хамбург ще бъде премиерата й за Германия.

 

◊ ТЕМАТА

Опазването на околната среда винаги е вълнувало творците от различни поколения, за мнозина то се превръща в кауза. Потвърждават го и избраните карикатури, постъпвали в ДХС още от Първото международно биенале на хумора и сатирата през 1973 г. Защото зад тревогата за природата стои вълнението за нас, хората, за нашите деца и внуци, за всички, които идват след нас. Няма маловажни „битки”, щом трябва да изразим позицията си по толкова сериозната тема.

Карикатуристите зорко ни наблюдават, но вместо да ни се карат, само лекичко размахват пръст срещу нашето невежество или небрежност, безотговорност или леност, предпочитат да ни разсмеят, за да можем чрез хумора да достигнем по-лесно до размисъл и да изберем вярната посока на своето поведение. Със закачливите си усмивки и ведро намигване художниците ни правят свои съмишленици.

 

◊ ДХС И КЛУБЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ И БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕЙСТВА

Приятелството между Музея „Дом на хумора и сатирата” и Клуба на българските жени и българските семейства, заедно с неговата учредителка и вдъхновителка д-р Емилия Иванова-Юкер, има вече своя петгодишна история. Началото бе успешното участие на българи от Клуба в „Благолаж”, после дойдоха и личните срещи, и други гостувания на хумористични колекции по време на традиционното за нашите сънародници в Хамбург Биенале на хумора. Както признава д-р Юкер, това приятелство е много важно и ценно за тях, дава им друго самочувствие и поводи да популяризират постижения на българската култура в Германия.

 

На всички, които ще гледат изложбата "КарикаТУРИСТИ" в Хамбург, ДХС изпраща любимото си пожелание за смях и здраве! Другите очаква в празничния ден, за да се насладим заедно на множеството изненади, подготвени от рожденика.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
09.03.2012 г. 12:12
Посетено:
1405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/14282-izlozhbata-karikaturisti-gostuva-na-balgarite-v-hamburg