По света

Гастрол на американския ансамбъл "Тамбурицанс"

Българските "Шопски игри" и "Невестино оро" предизвикват спонтанните овации на публиката

Първият ансамбъл за източноевропейски фолклор в САЩ, "Тамбурицанс", и тази година пленява своите почитатели с ентусиазма на младостта и всеотдайността на професионализма.
 
Ансамбълът съществува в настоящия си вид от 1937 г. насам благодарение на грант, отпуснат от университета Дюкейн (Duquesne University) в град Питсбърг, щата Пенсилвания. Тридесет и четирите участници в ансамбъла са студенти на пълен норматив, като кандидатстването за "Тамбурицанс" става паралелно с кандидатстването в университета Дюкейн. Приемът в "Тамбурицанс" гарантира университетска стипендия, затова и подборът е силно конкурентен - изисква се кандидатите да демонстрират своите способности пред комисия, а в случаите, когато явяването на място е силно затруднено, се допуска изпращането на видеозапис. В резултат на този подбор ансамбълът постига ниво на професионализъм, което всяка година го извежда на редица сцени в страната, а понякога и в чужбина.

Понастоящем "Тамбурицанс" се представя от студенти от САЩ, Македония, Сърбия и България, които редом с концертната си дейност профилират в широк диапазон от специалности.

В репертоара на "Тамбурицанс" за 2011-2012 г. влизат песни, танци и инструментални изпълнения от Хърватия, Македония, Словения, Австрия, Косово, Сърбия, Словакия, Русия, Украйна, Гърция, Румъния и България. Инструменталното изпълнение на "Невестино оро" и енергийната виртуозност на комбинирания спектакъл от песни и танци "Шопски игри" бележат финала на един концерт, който зарежда с виталност, ентусиазира с красота и печели отзивчивите емоции на публиката.

Официалната програма на "Тамбурицанс" до края на учебната 2011-2012 г. включва изяви в щатите Мериленд, Флорида, Индиана, Ню Йорк, Ню Джързи и Пенсилвания.


По-подробна информация за предстоящите концерти може да се получи от сайта на ансамбъла: 
Автор:
Албена Цанкова
Публикация:
16.02.2012 г. 04:39
Етикети:
музикални новинибългарски фолклорСАЩмузикафолклор
български ритми
ансамбъл Тамбурицанс
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/14103-gastrol-na-amerikanskiya-ansambal-tamburitsans