По света

Златен фестивал на балканската музика в Ню Йорк

Фолклорни песни и танци от България и другите балкански страни въодушевиха многобройната публика в Гранд Проспект Хол

На 13 и 14 януари за двадесет и седми пореден път в Ню Йорк се проведе Златният фестивал на балканската музика, организиран от американския духов оркестър "Златне усте". Над 40 вокални и инструментални групи представиха на четири сцени богатството на балканския фолклор, като привлякоха стотици ентусиазирани любители на балканските песни и танци. 

Двудневното събитие се проведе в историческата сграда на Гранд Проспект Хол (Grand Prospect Hall) в Бруклин. Построената през 1880 г. сграда e била домакин на хайлайфни танцови забави, балове с маски, снимачна площадка за холивудски продукции, многобройни сватби и веселби. Провеждането на Златния фестивал в Гранд Проспект Хол е показателно за нарасналата му популярност. Започнат през 1986 г. с един-единствен участник - организаторите "Златне усте", в момента фестивалът е атрактивен сборен пункт за многобройни  изпълнители и отзивчива публика.

Българската народна музика беше представена от редица певци и инструменталисти, между които групите "Бразда", "Червен трактор", "Песнопойка", "Люти чушки", "Славея", Женския хор на университета в Йейл. Танцова еуфория и многолюдно хоро предизвика ритмично-чувствената музика на саксофониста Юри Юнаков и неговата сватбарска група. Роден в Хасково и емигрирал в САЩ през 1994 г., Юри Юнаков е изтъкнат представител на българо-ромската музикална традиция, и през 2011 г. става носител на Националната награда за принос към културното наследство на САЩ (National Endowment for the Arts National Heritage Fellowship).

Следващият празник на балканската музика в региона ще бъде Фолклорният фестивал на щата Ню Джързи, който ще се проведе на 28 април, събота, на територията на университета Рътгерс в град Ню Брънзуик. Сред участниците във фестивала ще бъдат групата за български народни танци "Босилек", ансамбъл "Колеви" и духовият оркестър "Златне усте".
Автор:
Албена Цанкова
Публикация:
22.01.2012 г. 15:10
Етикети:
Посетено:
1634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/13964-zlaten-festival-na-balkanskata-muzika-v-nyu-york