По света

В Българското училище в Мюнхен

Като се появи Дядо Коледа, почват празниците!

В Българското училище в Мюнхен
Снимка: Георги Георгиев


Убедени в това, завчера децата от Българското училище в Мюнхен устроиха страхотен празник. Закичиха ореолчета, прихванаха кака и батко за кураж, запяха и заговориха за дядото - по-скоро да дойде!

И ето, чу се звън… на медни хлопки! Oвцата Феличита, вълк, джуджета, рибка, жабче започнаха да разказват „Вълнена приказка“, по Мая Дългъчева. По сцената заваляха пухкави снежинки. А пък милата овца ги помисли за кичурчета бяла вълна и се зарадва, че горе на небето някой тъкмо подстригва небесни овце. Заплете топли дрешки от приказната си вълна, за да облече премръзнало селце. И една брадичка за дядо Коледа оплете, че гладен елен му я беше опасал предпразнично. Театър-че „От игра до конец“ получи приз „Златната овца“ - за чар и артистичност, браво!

Коледари нарекоха за здраве и берекет, момичета благословиха питата с късмети.

В ритъма на Джиново хоро подскокнаха цървулките на слънчевите деца – и се завъртяха и тропнаха звучно - дано пък тях чуе този ми ти дядо Коледа и дойде, къде се бави още?

Пък дядо Коледа и Снежанка просто вече не се стърпяха, и пристигнаха. Доволно шушукане настъпи сред децата. И после скоклива тишина ала „Виж ме как слушам и първо мен извикай, Дядо!“ :)

Шегобиецът в червено разсмя и приближи и по-боязливите до себе си с „за всяко дете българско дарове нося-я“ - сладкиши и весели книжки от издателства "Пан" и "Жанет 45".

Децата подготвиха с мама и татко подаръци по „Коледа в кутия“. Родители дариха средства за лечение на български деца с увреждания в специализирани баварски клиники – в подкрепа на инициатива на Немско-българското дружество в Бавария.

Топлият ни сбор завърши с народни хора, похапване и попийване на греяно вино. Наистина са прави децата - техният смях и споделена искрена радост са началото и празника. Те ни водят до Нова Коледа и до Нова Година. До по-доброто в нас – пожелавам Ви го от сърце!

Автор:
Светлана Кампс
Публикация:
14.12.2011 г. 17:58
Етикети:
Светлана КампсКоледапразникМюнхенБългарско училище
българчета в чужбина
български деца
коледни празници
Посетено:
2152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/13798-v-balgarskoto-uchilishte-v-myunhen