По света

Изложба "East of Best" в Ротердам

Младо българскo съвременно изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

От 9 декември 2011 до 15 януари 2012 Roodkapje Rottterdam ще бъде домакин на обща изложба с творби на 14 съвременни автори от България.

Изложбата East of Best е курирана от Kolektif и директорa на Roodkapje Ерик ван Хартих. Избраните произведения отразяват сцената на съвременното изкуство в България, нейните активни участници и актуалния художествен дискурс.

С участието на: Антония Ангелова, Рада Букова, Стефания Батоева, Велизар Димчев, Станимир Генов, Калоян Илиев-Кокимото, Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Никола Михов, Минá Минов, Лора Руневска, Самуил Стоянов, Мариана Танчева, Стела Василева.


◊ ИЗЛОЖБАТА

EAST of BEST представя творби на второ поколение от млади автори след промените през 1989 година. За разлика от изкуството през 90-те години и началото на 21. век техните творби не са заплетени в „шизофреничната идентичност“ на културната периферия – те са преди всичко интервенции в настоящето и засягат политика и икономика, култура, памет и идентичност, света на нещата и света на изображенията, естетически и теоретични дискурси. Представените автори участват активно в културния и политически дебат в България, като повечето от тях са били или номинирани, или печелили награди за съвременно изкуство като БАЗА, „Гауденц Б. Руф“ и наградата на М-Тел.

Днес, когато актуални проблеми поставят целия свят в състояние на несигурност, установените във втората половина на 20. век дихотомии се разклащат. Глобални инициативи като Occupy бързо нарастват. Основно за тези протести e усещането за икономическо и политическо неравенство, рушенето на социални структури, както и невидимото влияние на многонационалните компании върху живота на всеки.

С несигурност и безперспективност се сблъсква България от политическите промени през 1989 насам, когато тя се превърна от комунистическа държава в страна с парламентарна демокрация и пазарна икономика. Въпреки че през 2007 тя стана член на ЕС, корупцията и организираната престъпност остават нерешени проблеми. Това влияе значително в сферата на изкуствата: липсата на държавно финансиране и институционална подкрепа пречи на признаването на съвременното изкуство като самостоятелно културно пространство.

В период на преход, Изток и Запад, и Север, и Юг се срещат в опита си. И както проблемите днес не спазват граници и засягат всички, избраните автори в EAST of BEST се намират отсам национални и идеологически граници. ROODKAPJE ROTTTERDAM e пространство, което определя себе си като "културен супермаркет за свежи идеи" – и поради това идеално място за един недогматичен кураторски подход, необременен от канони и категории. ROODKAPJE е и идеално място това изкуство да достигне до ангажирана интернационална публика. Представена в Ротердам, изложбата EAST of BEST цели откриването на паралели и изграждането на смисъл в глобален контекст.

Автор: Виктория Драганова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА KOLEKTIF И ROODKAPJE ROTTTERDAM

KOLEKTIF е неформална организация на съмишленици, които се интересуват от съвременно изкуство и дизайн. Целта им е да разширят възможностите за показване на талантливи автори и да ги представляват по повод на арт панаирите. Галерията показва и сайт за специфични проекти. Фокусът пада върху млади автори. KOLEKTIF е концепция на Теодора Коцева (арт мениджър), Николета Ташкова (интериорен дизайнер) и Роси Сотирова (художник). За настоящата изложба е поканена Виктория Драганова като независим куратор и автор.

 
ROODKAPJE ROTTTERDAM e място за изкуство, култура, музика, партита и срещи в Ротердам. Програмата на галерията е целенасочена, ангажирана, конфронтационнa и в най-широкия смисъл на думата достъпна, освен това приложима за всички дисциплини. Чрез кратки презентации ROODKAPJE ROTTTERDAM бързо превключва между действителност и дълбоко вникване в различни теми. ROODKAPJE подпомага нови развития в изкуството и е единственото място в Ротердам, където се срещат смелост, актуалност и качество.

Roodkapje ROTTTERDAM е подкрепен от Gemeente Ротердам Dienst Kunst EN Cultuur, SNS Reaal Fonds, Gemeente Rotterdam deelgemeente Centrum, Stichting Bevordering van Volkskracht, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Quintus Belichting, Фриц-Cоlа, Puur La Trappe & Copyhouse



ROODKAPJE ROTTTERDAM
Meent 119-133, Ротердам / NL
Работно време:
oт понеделник до петък 11:00-18:00 часа;
събота и неделя 12:00-17:00 часа

Вход безплатен

Изложбата е придружена от каталог на английски език, който ще се продава в галерията и в избрани книжарници.
Автор:
Виктория Драганова, поканен куратор
Публикация:
12.12.2011 г. 11:51
Посетено:
1618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/13770-izlozhba-east-of-best-v-roterdam