По света

Български документален филм, отличен на фестивал в Битоля

"Шуменските истории на Слабака" с плакет за най-добра операторска работа на В. Иванов

Български документален филм, отличен на фестивал в Битоля



◊ СЪБИТИЕТО

Любителският късометражен документален филм „Шуменските истории на Слабака” е отличен с плакет за най-добра операторска работа на В. Иванов на състоялия се съвсем наскоро международен любителски фестивал на документалното кино „Камера 300” в македонския град Битоля.

Автори на филма „Шуменските истории на Слабака” са Валентин Иванов – асистент по обща физика в ШУ „Епископ Константин Преславски”, Атанас Атанасов – учител по философия в ПМГ „Нанчо Попович” – Шумен, и Славчо Николов – поет, писател и издател.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Любителският късометражен документален филм „Шуменските истории на Слабака” e заснет на 14 февруари 2009 г. от екип на шуменския киноклуб „Мадарски конник” в дома на незабравимия български артист и обществен деятел Петър Слабаков в село Бериево. Идеята за филма e родена по време на гостуването на Слабаков в Шумен година и три месеца по-рано, когато той представи биографичната книга на бургаската писателка и журналистка Румяна ЕмануилидуПетър Слабаков, който знае 3 и 300”.

Филмът разказва за ученическите години на бъдещия актьор в Шумен и в конезавода „Кабиюк”, където е работил баща му, за пристрастията му към киното и театъра, както и за първите му „прегрешения” в живота. Вероятно кадрите със Слабаков са последните, заснети преди смъртта му на 17 май 2009 г., когато той си отиде от този свят на 86-годишна възраст. Те са част от едно доста обширно интервю с актьора, посветено на него и съучениците му от първия смесен класически випуск на някогашната Шуменска девическа гимназия „Начо Попович”, в която е завършил средното си образование. За този изключителен клас са направени два отделни филма – 30-минутният „Първият класически” и неговият съкратен 15-минутен вариант „Класическият випуск”, който спечели наградата на Министерството на културата на миналогодишния фестивал на любителските исторически филми в Шумен и бе представен в информационната програма на фестивала „Златен ритон” в Пловдив.


. Повече за фестивала „Камера 300” можете да намерите на: http://kamera300.yolasite.com

. Можете да гледате филма „Шуменските истории на Слабака” на: http://www.youtube.com/watch?v=sn16wFN25iY&feature=feedu&fb_source=message

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
03.11.2011 г. 13:26
Етикети:
Битолядокументално кино
фестивал Камера 300
Валентин Иванов
Шуменските истории на Слабака
Петър Слабаков
отличие за български филм
Посетено:
1702
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/13466-balgarski-dokumentalen-film-otlichen-na-festival-v-bitolya