По света

Български анимационен филм на фестивала "Аниматека" в Любляна

„Булевард Пролет“. Автор София Илиева

Български анимационен филм на фестивала "Аниматека" в Любляна

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивалът за анимационно кино "Аниматека" (Animateka) ще се проведе за осма поредна година между 5 и 11 декември 2011 г. в красивия град Любляна, Словения. От 9 до 18 декември филмите ще бъдат излъчени и в Марибор. Там любителите на анимационни филми, но и на зимните спортове могат да съчетаят двете любими неща.

Фестивалът се фокусира върху късометражни филми, създадени в централна и източна Европа. Той включва програма за деца („Слон“), студентски филми, конкурсна програма за късометражни филми и панорама. Също така и програма "Малък слон", в която се излъчват анимационни филми, създадени от деца или младежи. Освен прожекциите, се организират изложби, срещи и концерти. 

Фестивалът предоставя място, където автори, продуценти, журналисти и студенти да се срещнат и обменят своя опит и идеи. Всяка година идват утвърдени имена в анимацията за гости на фестивала от различни точки на света.

 

◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Тази година в програма "Панорама" е селектиран за излъчване българският студентски филм „Булевард Пролет“. Автор е София Илиева, която в момента е дипломант в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност "Анимация". Филмът е изпълнен в техниката живопис под камера. Тази кратка лирична история е за това как един обикновен дъжд може да накара сивия град да стане цветен; за красотата на малките неща, която трябва да се научим да забелязваме. Музиката е на Христина Чанева и Диан Гочев, монтаж Стоян Тенев, сценарий София Илиева и Георги Мерджанов.

София Илиева е родена в Пловдив и е завършила Национална гимназия за сценични и екранни изкуства  през 2003 г. В момента работи върху дипломния си филм в НАТФИЗ, който е вдъхновен от кратката изразна форма хайку и е пясъчна анимация.

 

. Повече за фестивала на адрес:  http://www.animatekafestival.org

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
26.10.2011 г. 13:34
Етикети:
кинофестивалкинофестанимационно киноанимацияСофия Илиева
Булевард Пролет
Animateka
Любляна 2011
фестивал за анимационни филми
Аниматека
Посетено:
1895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/13412-balgarski-animatsionen-film-na-festivala-animateka-v-lyublyana