По света

Културен институт на България в Лондон

Културен институт на България в Лондон


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 септември 2011 година, в сградата на посолството на Република България в Лондон, бе открит Българският културен институт. Целта на това важно средище е да популяризира България и българската култура в Англия. Чрез новия културен център всички гости на английската столица ще могат да опознаят България и да се докоснат до изкуството, традициите и обичаите ни, чрез творенията на майстори и артисти.

Институтът, в тясно сътрудничество с посолството на Р България в Лондон, ще развива широка дейност, насочена не само към българската общност, но и към британската публика. Ще се предлагат уроци по български език, курсове, лекции, концерти, изложби, театрални постановки и кинопрожекции, наред с постоянната експозиция от произведения на съвременни български художници. Мисията на Института ще бъде да играе ролята на платформа, от една страна, за укрепване и запазване на националната идентичност на българите във Великобритания, а от друга - да популяризира българската култура и творчество на Острова и да привлече много нови чуждестранни приятели на България.


◊ ОТКРИВАНЕТО

На тържественото събитие присъстваха специални гости от България в лицето на министъра на културата Вежди Рашидов, посланикът на България в Лондон, г-н Любомир Кючуков, както и посланици, официални представители на британски културни институции, дипломати, творци и интелектуалци, приятели на България. Те посрещнаха с голям интерес концерта, с който се ознаменува откриването на института и се насладиха на таланта на редица български музиканти.

Специално за празника бяха поканени солистите от „Мистериите на българските” гласове Теодосий Спасов и Антони Дончев, както и ансамбъл „Станков”, Лора Маринова, Делчо Делчев, фолклорния танцов състав „Танец” и не на последно място по значение - Лондонския български хор.

Г-жа Светла Дионисиева, изпълняващ длъжността директор на института, благодарение на чиито усилия този храм на българското вече е факт, представи програмата на института за следващите три месеца.
Художникът Павлин Петров, който е председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите 7 - А.Р.И.З.-7, поднесе своя картина от колекцията „Глаголица и прабългарски руни“, символизираща „Надмощието на Духовното над Материалното“ и декларира пред всички, че Асоциацията А.Р.И.З.-7 ще бъде неуморен поддръжник на идеите и делата в нашето културно средище на Острова.

Автор:
А.Р.И.З.-7
Публикация:
02.10.2011 г. 16:47
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/13250-kulturen-institut-na-balgariya-v-london