По света

Владислав Христов - отличен на престижен конкурс за хайку поезия

В рамките на Фестивал на цъфналите череши във Ванкувър

Владислав Христов - отличен на престижен конкурс за хайку поезия


◊ СЪБИТИЕТО

Владислав Христов - отличен на престижен конкурс за хайку поезия

Владислав Христов е единственият български участник с отличен текст на един от най-престижните конкурси за хайку поезия, провеждащ се всяка година във Ванкувър, Британска Колумбия, през пролетта, когато цъфтят ванкувърските черешови дървета.

Текстът номиниран в конкурса е:

the whole day
in my collar
a cherry blossom

целият ден
в яката ми
черешово цветче



◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът, в който пробват късмета си хиляди участници от цял свят, е основна част от фестивалната програма на Фестивала на цъфналите череши във Ванкувър  (Ванкувър Чери Блосъм Фестивал). Главната цел на фестивала е да се обедини разнородното ванкувърско население около една обща тема за красотата. По време на Фестивала, под наслов "Красотата на черешовия цвят", се организират най-различни образователни програми, разходки из града, под черешите, много музикални изяви, изложби и международен конкурс за хайку. Хайку конкурсът, като темата е, разбира се, цветът на черешовите дървета.

Автори от целия свят изпращат своите поеми, а за съдии се избират едни от най-опитните хайку поети като Ан'йа, Лерой Горман, Карол МакРури, Вики Маккълоу, Майкъл Дилън Уелч, и Едуард Зук. Има няколко категории: Британска Колумбия, Канада, САЩ, Международни, на младежта (под 18 години) и Сакура награди (Sakura Awards). Най-добрите хайку поеми са изложени в градските автобуси и бързи влакове, както и на интернет страницата на фестивала: http://www.vcbf.ca/haiku/2011-winning-haiku

Във Ванкувър има около 37 000 черешови дървета и повечето от тях са подарък за града от Япония. През 2005 г. Линда Пул, вдъхновена от старата японска традиция за отбелязване на пролетта и нежната красота на цъфналите череши, решава да организира подобен празник във Ванкувър. С подкрепата на Ванкувърския търговски съвет се провежда първият фестивал. През 2007 г. Ванкувър Чери Блосъм Фестивал (VCBF) е официално признат за благотворителна организация, а от 2008 г. за дом на Фестивала е избрана ботаническата градина ВанДанзен. През април 2008 г. в ботаническата градина е засадена нова черешова горичка, посветена специално на почитаемия доктор Дейвид Ц. Лам, наричан "Благодетел на цветчетата". В тази горичка през същата 2008 г. е поставен възпоменателен хайку камък, на който са изписани победителите от първите три конкурса за хайку.

През 2011 г. от 26 март до 22 април бе проведен петият Фестивал на цъфналите череши във Ванкувър в чест на 125-годишнината от основаването на гр. Ванкувър. Фестивалът продава 3000 черешови дървета, за да бъдат засадени из целия град. Според кмета на града, Грегор Робъртсън, така ще се осигури предаването на традицията и на следващите поколения, за да могат и те да се радват и да оценяват красотата на пролетта в цветовете на черешовите дървета.

Автор:
Публикация:
10.09.2011 г. 19:47
Етикети:
конкурсхайкуВладислав Христов
Фестивал на цъфналите череши
Ванкувър
Посетено:
1813
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/13099-vladislav-hristov-otlichen-na-prestizhen-konkurs-za-hayku-poeziya