По света

Успешно приключи проект "+359 Българска градина"

Първото българско участие на световното цветно изложение в Hampton Court Palace, Великобритания

Успешно приключи проект "+359 Българска градина"
+359 Българска градина. Фотограф Марина Гигова


◊ СЪБИТИЕТО

Успешно приключи проект "+359 Българска градина"

Христо Йорданов и неговият екип се завърнаха от Лондон, където между 5 и 10 юли се проведе най-известното цветно изложение в света Hampton Court Palace Flower Show. За първи път на изложението имаше представители от Източна Европа и в частност от България. +359 Българска градина, както се наричаше градината на българския градинар, предизвика огромен интерес както от страна на британските медии, така и от гостите на изложението.

Христо Йорданов и неговият екип пристигнаха в Лондон на 24 юни и разполагаха с 10 дни, за да изградят българската градина. Едно от цветята в композицията – мушкатото – пострада от необичайно високите температури, но бе заменено с бегония и лавандула. Новите цветя бяха подарени на Христо от друг градинар, участващ в изложението.

Българската градина привлече вниманието на британските медии както с нестандартната си композиция и присъствието на рядък сорт растение (Мурсалски чай), така и с факта, че участието на страната е прецедент в историята на шоуто. Христо Йорданов бе поканен да представи своя проект с кратък филм по BBC, който предстои да бъде излъчен. За целта дарителската кампания продължава до набиране на средства за монтаж на кадрите, заснети от началото на кампанията до края на изложението от режисьора Николай Диновски. Проектът "+359 Българска градина" бе представен и в редица печатни медии.

След края на изложението саксии от композицията бяха раздадени на влиятелни личности в Лондон, сред които министъра на транспорта Philip Hammond, министъра на правосъдието Kenneth Clarke, министъра на климатичните промени и енергията Chris Huhne, както и представител на British-Bulgarian Friendship Society. Специална саксия с Мурсалски чай бе връчена и на самия кмет на Лондон Boris Johnson. Останалата част от композицията бе подарена на две български училища в английската столица – „Розова долина” и „Васил Левски”.

"+359 Българска градина" е проект, който бе осъществен без корпоративно финансиране. Всеки един от хората, ангажирани в проекта, допринесе за реализацията му чрез лични дарения и доброволен труд. От особена важност бе подкрепата на българи, живеещи в Лондон, които се включиха във финалния етап от проекта и поеха разноските по престоя на екипа в английската столица. 

Осъществяването на проекта стана възможно и благодарение на безценната подкрепа на Национален дарителски фонд „13 века България”, „България Ер”, Фондация „За хората”, PR агенция „Интелдей Солушънс” и Български дарителски форум.


◊ ЗА ПРОЕКТА

"+359 Българска градина" е името на първото българско участие на най-голямото изложение на цветя в Англия Hampton Court Palace Flower Show. Централна част в концепцията на градинаря Христо Йорданов е обвързването на 1330 години от създаването на българската държава с първото представяне на страната на Kралското градинарско изложение. Творецът смята, че България има нужда от нестандартна представяне пред света, а чрез изкуството на цветята тя може да се нареди сред владеещите най-изтънчените методи на комуникация в световната дипломация. Творческата идея на проекта се завърта около международния код на България за набиране от чужбина +359. Така се заражда образът на една малка, но симпатична градина от 359 керамични съда с български цвета, разположени на 35,9 кв.м. Изборът на цветя в композицията е вдъхновен от  
поемата на Петко Р. Славейков “Изворът на Белоногата”, написана от големия български поет през 1873 г.
Автор:
Цветелина Гочева
Публикация:
22.07.2011 г. 18:12
Етикети:
Посетено:
2677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12927-uspeshno-priklyuchi-proekt-359-balgarska-gradina