По света

Снежана Иванова – с наградата "Сеферис" от XXII световен конгрес на поезията в Лариса, Гърция

Признание за българската поезия

◊ СЪБИТИЕТО

Поетесата Снежана Иванова от Велико Търново се завърна от гръцкия град Лариса с награда „Сеферис“
. Тя бе единствената участничка от България в престижния международен поетичен форум, организиран от United Poets Laureate International (президент Бенждамин Юзон), със седалище в САЩ, и Световното поетическо общество (президент д-р Димитрис Краниотис), който се проведе от 29 юни до 3 юли 2011 г. Другият поканен поет – Антон Баев от Пловдив – не присъства на събитието, но задочно бе удостоен с поетическата награда „Ангелос Сикелианос“. Носители на останалите три авторитетни награди „Рицос“, „Кавафис“ и „О. Елитис“ станаха съответно поети от Португалия, Франция и Германия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

На конгреса взеха участие около 120 автори от цял свят. Двамата български автори влизат в Антологията на световната поезия заедно с останалите 205 поети от 65 страни. Преводът на английски език на стиховете на Снежана Иванова е дело на Светлана Атанасова (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“). Заедно с това Снежана Иванова бе удостоена и с титлата „Превъзходство в поезията“, чете и един от 25-те доклада за поезията на тема „Поетическият органон – огласяване на етера, побратимяване на човечеството“ (превод на английски език Ярмила Даскалова, също от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“). Тазгодишният поетически форум бе проведен под мотото „Световно братство и мир чрез поезията, без дискриминация по раса, националност и религия“ и под егидата на Обединението на международните поети лауреати. В рамките на конгреса протече и Първият средиземноморски фестивал на поезията в Стомио, Лариса и Олимп. Участие в него взеха над 200 световни поети, награди получиха Джорджо Бота (Италия), Соня Манойлович (Хърватска) и Козета Завалани (Албания).

Снежана Иванова е горда, че българската поезия като цяло е била оценена високо като екстраординерна, със специфична образност, твърде различна и оригинална в сравнение с останалата поезия по света.

Участието на талантливата българска авторка в този форум стана възможно с изключителната подкрепа на изд. „Факел-Експрес“ и неговия ръководител – поетът Георги Борисов.

Следващият Световен конгрес на поетите ще бъде след две години в Австралия, поради което оставаме скептични за ново българско участие. А то е толкова необходимо и дано тези думи достигнат и до българската администрация. Защото става дума и за финанси, но не само.

Автор:
Владимир Шумелов
Публикация:
15.07.2011 г. 16:39
Посетено:
2042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12893-snezhana-ivanova-s-nagradata-seferis-ot-xxii-svetoven-kongres-na-poeziyata-v-larisa-gartsiya