По света

"Евросапиенс" - сега пред унгарска публика

ДХС - Габрово гостува в Кечкемет

С д-р Йордан Бочков, председателя на Българското малцинствено самоуправление в унгарския град Кечкемет не се познаваме лично. По-точно – „запознахме се” в навечерието на Биенале-2011, когато той покани Дома на хумора и сатирата да гостува с изложба в музея БОЖО за участие в Нощ на музеите (на 18 и 24 юни). В първото си писмо до ДХС д-р Бочков поясняваше: „През тия дни в цялата страна музеите работят денонощно и с един купен билет могат да бъдат посетени всичките в Унгария. В музеите и по улиците през това време има най-различни програми. Хиляди са посетителите, които вървят от музей на музей.”

Беше притеснен, че времето за подготовка е малко, а явно и предишният му опит го правеше подозрителен. Но само след ден вече пишеше до директора на ДХС с нескрита възхита:

„Уважаема г-жо ЦАНКОВА,

Много Ви благодаря за сътрудничеството.

Повече от 20 години работя с България, но досега нямаше нито една фирма или институция, която толкова бързо и професионално да е реагирала, както Вие. Очакваме изложбата!”

И ето че в Кечкемет вече разглеждат „Евросапиенс” – 51 карикатури на 18 популярни български карикатуристи. На откриването, по идея и с предоставени от ДХС материали, прозвучава есето на незабравимия български писател Станислав Стратиев „Европа не е път, а движение”, специално писано през 1999 г. по повод Националния конкурс за карикатура “Европа мечтае за България”, и специално преведено за случая от българи в Кечкемет. Изпълнени са и други негови произведения в превод на унгарски, както и „Европа на евросапиенсите, или размисли на н.с. Татяна Цанкова, директор на Музея “Дом на хумора и сатирата”, по повод на една изложба, представена едновременно в Брюксел и Габрово на 1 април 2009 г.” А самата изложба „Евросапиенс” започва с друг текст, също подготвен специално и представящ Габрово като пестеливата весела столица на България. Звучали са и български народни песни.

От последното писмо на д-р Бочков научаваме, че само за 6 часа на 18 юни е имало 10 304 посетители, имало е репортажи по местната и RTL телевизия, събитието е било подобаващо отразено от най-значителния местен интернет портал (http://hiros.index.hu/kultura/kecskemet/tomegek_a_bozsoban_-_kepgaleria.html), а също от сайта на Българското малцинствено самоуправление в града (http://bolgarok.com/hu/esemenyek).

Вече знаем, че тази година в Кечкемет Нощта на музеите е преминала под знака и на арменската култура и хумор, така че малкото българи в този унгарски град са имали чудесни партньори. Дори от разстояние можем да се информираме за вълнуващата среща на унгарци, българи и арменци със забележителни постижения на съвременната българска сатира и хумор, интернет ще ни помогне!

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
05.07.2011 г. 10:07
Посетено:
1787
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12846-evrosapiens-sega-pred-ungarska-publika