По света

Българска културна инвазия в далечен Виетнам

Български танцьори на финала на „Dancing with the stars”

Българска културна инвазия в далечен Виетнам


◊ ДОСЕГА

Вече почти десет години български артисти посещават всяка година Виетнам. Не само посещават Виетнам, но и представят своето изкуство на най-високо ниво. Първи бяха момчетата от Б.Т.Р., които бяха гледани на живо от над 55 милиона телевизионни зрители в едно от най-гледаните телевизионни музикални предавания в далечната азиатска страна. После Мариана Попова, която, освен че пя на финала на конкурса „Мис Виетнам”, пя и на форума на министрите на икономиката от далечния Изток. Теди Кацарова, Меги Ценова и Роси Овчарова пък бяха преподаватели във виетнамската версия на „Стар академи”. Докато преди година и половина не заминаха и първите танцьори за тримесечен телевизионен формат „Dancing with the stars”. Всичко това, благодарение на дългогодишното приятелство с български продуценти и артисти на президента на най-голямата виетнамска компания за шоубизнес “CATS”  г-н Нгуен Мин. Той не е просто приятел на България! Той е и възпитаник на НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов.


◊ СЕГА

Тази година за Виетнам заминаха десет български танцьори за второто издание на „Dancing with the stars”. След три месечно пребиваване в Хо Ши Мини Сити (Сайгон), нашите момичета и момчета достигнаха до последното предаване. Сякаш вчера бе 17-ти април и старта на предаването. А днес, 3-юли е финалът. Нещо повече! На финала се класираха две двойки, които са водени от българските танцьори Петя Димитрова и Петьо Стоянов. Те самите са двойка и в професионалния и в личния живот. И двамата танцуват от десет години. И двамата тренират в Клуб по спортни танци „Дъга”, гр. София. И двамата са носители на множество награди от наши и международни турнири. Петя танцува с един от най-известните виетнамски шоумени – Нгуен Ву, който е певец, актьор и водещ, спечелил “Golden album” за месец април и „Най-добър албум на годината”. А Петьо танцува с певицата Тю Тиен, изключително известна във Виетнам, която е спечелила наградата „Най-любима изпълнителка на публиката” за тази година.

Днес ще се реши всичко! Публика и жури трябва да подредят финалната стълбичка. Напрежението не само между виетнамските участници е голямо! В нашия лагер също се усеща. Всеки иска да е на върха. Това обаче не пречи на професионализма на нашите танцьори.

Петя и Петьо получиха специална покана да станат преподаватели в школа по танци за известни личности в Хо Ши Мин Сити. Петьо пък осъществи фотосесия с водещата на формата Доан Транг и отзивите за нея са изцяло положителни.

На края искам да споделя, че Виетнам отдавна не е мястото с многото велосипеди и сламените шапки. Поредното азиатско икономическо чудо се развива с невероятна скорост. Произвеждат свои марки и модели мотоциклети и автомобили. Втори в света са по износ на кафе на глава от населението. Имат над сто частни телевизионни канала. Радиостанциите са три-четири пъти повече. По улиците на големите градове може да се чуят всякакви езици и да се видят хора от всички континенти. Днес обаче вниманието на повече от петдесет милиона зрители е приковано от финала на „Dancing with the stars”, който ще се проведе в столицата на Виетнам Ха Ной. Можете да наблюдавате финалното шоу по VTV3 в интернет.

И нека най-добрите победят!

Мартин Кърнолски
Продуцент
Автор:
Мартин Кърнолски
Публикация:
03.07.2011 г. 12:55
Етикети:
българска културапо светатанциПетя Димитрова
Dancing with the stars
Виетнам
Петьо Стоянов
Посетено:
1809
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12841-balgarska-kulturna-invaziya-v-dalechen-vietnam