По света

Захар Прилепин - автор на руската книга на десетилетието

Награда Супер национален бестселър на Русия

Захар Прилепин - автор на руската книга на десетилетието
Фото: Роман Яровицын / Коммерсантъ


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 май 2011 г. руснаците за пръв път присъдиха награда за свой Супер национален бестселър  ("Супер-нацбест"). С нея неконвенционалното жури определи най-добрата книга на десетилетието в Русия. Почетното звание получи Захар Прилепин за своя "роман в разкази" "Грях" (2007).

Именно заради този роман през 2008 г. списание "Newsweek" нарече Захар Прилепин ветеран от чеченската война, с когото Русия получава шанс за интелектуално бъдеще.

Книги на този автор няма издадени на български език.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА
 
Супер национален бестселър на Русия се присъжда за пръв път. Изборът се прави от книгите победителки в традиционната награда Национален бестселър ("Нацбест") за изминалите десет години.

Неконвенционалното в журито и на "Нацбест", и на "Супер-нацбест" е, че е "черната овца" сред останалите книжни премии, тъй като изборът е поверен не на професионални критици и литератори.

Журито на първия "Супер-нацбест" 2011 включваше: генералният директор на медиахолдинга "Коммерсант" Андрей Галиев, банкерът Владимир Коган, икономистът Сергей Василиев, актрисата Александра Куликова, писателят
Едуард Лимонов, издателят и основател на наградата Константин Тублин, политикът Ирина Хакамада, вицепрезидентът на Петербургския ПЕН-клуб Иля Щемлер, дизайнерът Валентин Юдашкин, писателят и пръв лауреат на наградата "Нацбест" Леонид Юзефович.

Аркадий Дворкович, почетен председател на журито и помощник на президента на Руската Федерация, обърна внимание на всички, че комплектът от произведения победители в десетгодишното връчване на "Нацбест" са идеалният нов "списък за задължително четене".


Паричният израз на наградата Супер национален бестселър е 100 хиляди долара и тя трябваше да бъде дадена при изричното условие победителят да присъства на церемонията. Точно затова водещата интрига от седмиците преди мероприятието беше оповестената поява на Виктор Пелевин, който по принцип рядко се показва пред жива публика и не дава интервюта. В крайна сметка
Пелевин не изневери на фирмения си стил: вчера така и не се появи на обявяването на приза в московcкия хотел Rаdisson SAS Royal.

Захар Прилепин се показа пред публиката, изумен от своята победа: "Дойдох тук не за награда. Така или иначе вече два-три пъти бях в шорт-листата на "Нацбест". Всеки път идвах, за да я получа и не я получавах. Явно, когато много искаш нещо от живота, не ти се дава, а когато се отнесеш леко и просто... Днес пристигнах тук, за да видя връчването на наградата на Виктор Пелевин".

Когато запитаха автора на руската книга на десетилетието Захар Прилепин как ще оползотвори призовите 100 хиляди долара, отговорът му беше, че точно в момента семейството му очаква четвърто детенце и ще приеме тези пари като "отделени от администрацията на Президента за подкрепа на майчинството и бащинството".


Автор:
Милена Цветкова
Публикация:
31.05.2011 г. 21:23
Етикети:
руска литературалитературни новинилитературанаградаРусия
руски бестселър
Захар Прилепин
бестселър
Посетено:
1757
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12608-zahar-prilepin-avtor-na-ruskata-kniga-na-desetiletieto