По света

Късометражният филм "Моят уморен баща" на Майя Виткова с премиера в Торонто

В рамките на XVII CFC Worldwide Short Film Festival

◊ СЪБИТИЕТО

Световната премиера на независимия късометражен игрален филм „Моят уморен баща” на Майя Виткова, ще се състои в рамките на XVII CFC Worldwide Short Film Festival в Торонто, Канада, в началото на юни.

Фестивалът в Торонто е водещото събитие за късометражни филми в Северна Америка, публично прожектиращ кратки филми в 33 програми, квалифициращ ги за наградите Оскар® на Американската филмова академия, наградите BAFTA и Genie и привличащ програматори, купувачи и дистрибутори от целия свят. В своята 16-годишна история WSFF се е утвърдил като едно от най-значимите късометражни филмови събития на международната сцена.


◊ ФИЛМЪТ

„Моят уморен баща”, със сценаристи Раду Жуде и Майя Виткова, режисьор Майя Виткова, продуценти Емил и Майя Виткови, и световен кино и тв-разпространител немската компания KurzFilmAgentur Hamburg e.V, ще бъде прожектиран за първи път пред публика на 2 юни, в Кралския музей на Онтарио.  

„Моят уморен баща” е вторият реализиран проект на Виктория Филмс, осъществен с частно финансиране. 35-милиметровото копие на филма е продуцирано от ИА „Национален филмов център”, специално за фестивала в Торонто.

Непосредствено след премиерата си в Канада, филмът е поканен за участие в състезателната програма на 13th Mo&Friese Hamburg Children's Short Film Festival (5-12 юни 2011), който е част от 27th Hamburg International Short Film Festival.

Автор на идеята и съсценарист на филма е румънският сценарист и режисьор Раду Жуде, популярен с филмите “The tube with a hat” (носител на повече от 35 международни награди, сред които в Сънданс, Лос Анжелис и Сан Франциско), „Aлександра” (награден в Оберхаузен и Котбус) и „Най-щастливото момиче на света” (носител на наградата C.I.C.A.E. от 59-ия международен филмов фестивал в Берлин и с рекордните 14 номинации на румънските национални филмови награди „Гопо”, 2010).

Оператор на „Моят уморен баща” е Крум Родригес, познат с редица успешни късометражни филми, сред които „Преди живота, след смъртта” и „Семейна терапия” (и двата носители на наградата Jameson за най-добър късометражен филм) и пълнометражните „Прогноза” (реж. Зорница София) и „Подслон” - награждаваният дебют на режисьора Драгомир Шолев.

Майя Виткова е изпълнителен продуцент на хитовия „Източни пиеси” на Камен Калев и сценарист и режисьор на проекта „Виктория”, селекциониран за Script & Pitch Workshops, Балканския фонд, Belrinale Talent Project Market, програма EKRAN на майсторското училище по филмова режисура на Анджей Вайда във Варшава, легендарната програма NIPKOW в Берлин и други, и финансово подкрепен от Програма МЕДИА, Виена Филм Фонд и ИА „НФЦ”.

Предишният филм на същия екип - „Станка се прибира вкъщи”, финансово подкрепен от Национален фонд „Култура”, и с 35 mm копия, продуцирани от „НФЦ”, дебютира извън конкурсната програма на Седмица на критиката в Кан през 2010. Година по-късно е селекциониран за 46 международни фестивала и е носител на 6 награди (в Сараево, Атина, три в Испания и голямата награда в Египет), продаден е за тв-разпространение в САЩ и киноразпространение в Германия и e с номинация за най-добър звук от Българската филмова академия 2011.


Автор:
Публикация:
27.05.2011 г. 14:17
Посетено:
2079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12567-kasometrazhniyat-film-moyat-umoren-bashta-na-mayya-vitkova-s-premiera-v-toronto