По света

Успехи по ноти за композитора Николай Бадински

Поредно международно признание постигна български творец

◊ СЪБИТИЕТО

Живеещият в Берлин композитор Николай Бадински е приет за член на водещото световно музикално издателство Universal Edition със седалища във Виена, Ню Йорк и Лондон. В това издателство са публикувани както световните класици, така и най-значителните музикални творци на 20. век. Сред тях са Густав Малер, Арнолд Шьонберг, Албан Берг, Пиер Булез, Дьорд Лигети, Лучиано Берио, Карлхайнц Щокхаузен.

Николай Бадински е носител на първи награди в значителни международни конкурси. Сред едни от най-значимите му призове са за композиция: „Виоти“ (1977), „К. Щокхаузен“ (1978), Международната награда за Симфонична музика „Триест“ (1978), Римската награда „Villa Massimo“ (1980/1) и Наградата Париж (1982).

През 1982 г. е асистент на Макс Дойч в Сорбоната и L’Ecole Normale de musique в Париж. Многократно е получавал покана да работи в студиа за електронна музика в Кьолн (Германия), Утрехт (Холандия), Венеция, Париж и Падуа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОМПОЗИТОРА

Николай Бадински е бил стипендиант на френското правителство. През 1987 г. става композитор-резидент във фондация "Джераси" в Калифорния и е награден със стипендия "Фулбрайт". Гост-професор е в Stanford University, САЩ.

От 1983 г. е член на Европейската Академия на изкуствата, науките и литературата в Париж. Съосновател е на „Initiative Neue Musik Berlin”. От 1977 е свободен сътрудник на BBC, London. През 1997 е избран от “International Board of Research of The American Biographical Institute“ за “Man of the Year 1997”.

Автор е на повече от 190 произведения. В музиката си Бадински използва богата палитра от изразни средства и композиционни техники. В творбите му могат да се усетят повече или по-малко завоалирани влияния от българския и източно­европейския фолклор, както и от сакрална музика. Също така там има и нови сонорни (звукови) констелации, които водят до едно специфично, характерно свързване на архаични и модерни елементи.

Неговите произведения са високо оценени и от световноизвестни корифеи като композиторите Дьорд Лигети и Дьорд Куртаг, музиколозите Карл Далхауз и Х.-Х. Щукеншмидт. Те се изпълняват от бележити солисти и състави като Берлинската филхармония, Берлинската щатскапела, Дрезденската щатскапела, Симфоничния оркестър на немското радио в Баден-Баден, Оркестъра на Deutsche Oper Berlin, Сamerata Academica Salzburg, Shanghai Sym­pho­ny Orchestra, Държавната Руска филхармония в Екатеринбург, Arditti String Quartet London.

Бадински е изнесъл досега над седемстотин доклада и лекции за българската музика и култура в много страни от Европа и Америка.

Издадени са многобройни LPs и CDs с негова музика. Създадени са филми за и по негова музика. В Германия издателство „Pfau“, Saarbrücken публикува книгата му „Zwischen Den Klaengen” (Между звуците)
.
Автор:
Публикация:
22.05.2011 г. 14:11
Етикети:
композитормузикаНиколай Бадински
международно признание
Universal Edition
Посетено:
1615
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12508-uspehi-po-noti-za-kompozitora-nikolay-badinski