По света

Първи фестивал на съвременното българско кино в Одеса

Начало на една българска културна традиция в Одеса

Първи фестивал на съвременното българско кино в Одеса


◊ СЪБИТИЕТО

От 23.05 до 27.05.2011 г. в гр. Одеса, Украйна ще се проведе Първи фестивал на съвременно българско кино.

Организатори на събитието са Държавна агенция за българите в чужбина, Генералното консулство на Република България в гр. Одеса и Асоциацията на българите в Украйна.

Съдействие при организирането на кинофестивала оказаха Одеската областна държавна администрация и Националният филмов център към Министерството на културата на Република България. Творческа подкрепа и съдействие оказа режисьорът Васил Барков. Освен с организационни дейности, ДАБЧ участва и с информационно осигуряване на събитието (осигурени са печатни реклами и материали за събитието).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА
 
Кинофестивалът цели да постави начало на една българска културна традиция в Одеса. Провеждането му ще е изключително важно за популяризиране на българската култура сред българската диаспора в този голям украински град, в който днес живеят повече от 40 хиляди българи, а в Одеска област те са над 150 хиляди, както и за развитието на културните връзки между България и Украйна.

На откриването на кинофестивала ще присъстват заместник-председателят на ДАБЧ д-р Йордан Янев и Валерий Радолов, гл. експерт в Дирекция „Български общности”. Предвидени са срещи с ръководството и представителите на българските общности в Украйна, с които ще бъдат обсъдени текущи въпроси, засягащи състоянието и развитието на дружествата в гр. Одеса. Освен това, заедно с представители на Генералното консулство на Република България в Одеса, предстоят участия в събития, свързани с честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирани от българските културно-просветни дружества в градовете в Одеска област – Белгород-Днестровский и Измаил.

Прожекциите на филмите, включени в програмата на фестивала, ще се проведат в сградата на Всеукраинския център на българската култура на адрес гр. Одеса, пр. "Вицеадмирал Жуков", 9.

Автор:
20.05.2011 г. 14:41
Посетено: 1994
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12476-parvi-festival-na-savremennoto-balgarsko-kino-v-odesa