По света

Владимир Зарев представя два свои романа в Кьолн

Представяне на „Разруха" и „Битието"

Владимир Зарев представя два свои романа в Кьолн


◊ СЪБИТИЕТО

По случай 24 май Студентският клуб „Будители” подготвя литературно четене и дискусия с писателя Владимир Зарев и неговия преводач Томас Фрам.

Ще бъдат представени „Разруха" и „Битието" - двете книги на Зарев, преведени досега на немски.

Мероприятието е организирано съвместно с форума „Лев Копелев".

Четенето ще се състои на 24 май от 19.00 ч., на адрес Ноймаркт 18а, Кьолн.

 

◊ ЗА АВТОРА

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ отдел преводна литература, зам.-главен редактор. Понастоящем е главен редактор на списанието.

Владимир Зарев е автор на шестнадесет книги, десет от които са романи, между които трилогията „Битието”, „Изходът”, „Изборът”, и „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Разруха”, „Светове”.

Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200 000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1 300 000 тираж.

През 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. Във Франкфуртер Алгемайне цайтунт „Разруха” е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”, а авторът – “българският Балзак”. Книгата е приета с изключителен възторг от немската критика, за нея излизат над 40 отзива в най-значимите немскоезични медии.

В предаването си “Фьоникс” ZDF излъчва филм за Зарев. През май 2009 година в издателство “Дойтике” във Виена е отпечатана и първата част от трилогията на Владимир Зарев „Битието”, като още първата седмица за романа се появяват положителни отзиви в австрийските радио и телевизия, и в най-престижните немскоезични вестници „Ди пресе”, „Стандарт”, “Тагес Анцейгер”, “Нойе Цюрхер Цайтунг”. Вторият и третият романи от трилогията, “Изходът” и “Изборът” ще излязат на немски език, отново в превод на Томас Фрам, съответно през 2011 и 2012 година.

През 2008 Владимир Зарев получава от баварския министър на културата едногодишна писателска стипендия в Международния творчески дом “Вила Конкордия” в Бамберг, през 2010 е поканен в творческия дом в Кремс край Виена. Авторът е имал десетки четения в Европа и участия в най-престижните европейски литературни форуми.

 

◊ ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Студентският клуб „Будители” е един от ветераните сред българските студентски сдружения в Германия. Създаден е през 1996 г. от малка група студенти. Дейността на Клуба е насочена към всички български студенти в района. Основната му цел е помагане на българите, и по-специално на българските студенти в Кьолн и Бон, чрез организиране на най-различни мероприятия и предоставяне на всякаква важна информация. Друга важна цел е поддържането и разпространяването на българските култура и език, което се осъществява чрез прожекции на български филми и провеждане на културни и други мероприятия. Пример за това са редовните годишни участия съвместно с Дипломатическото бюро на Република България в изложението за Деня на Европа с български щанд, както и в международния празник на нациите Rheinaue в Бон, организирането на литературни четения и благотворителни акции.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
19.05.2011 г. 12:13
Етикети:
Посетено:
1481
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12462-vladimir-zarev-predstavya-dva-svoi-romana-v-kyoln