По света

Галерия "Сариев" представя Правдолюб Иванов на Viennafair 2011

12-15 май 2011

Галерия "Сариев" представя Правдолюб Иванов на Viennafair 2011


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив

представя Правдолюб Иванов
В рамките на Viennafair 2011

 
12-15 май 2011 
Messe Wien, Halle A, Stand A0128

. Галерия "Сариев" участва на Viennafair с подкрепата на Erste Group и съдействието на Българския културен институт “Дом Витгенщайн”, Виена


Viennafair e панаирът за съвременно изкуство, концентриран върху страните от Централна и Източна Европа. На Viennafair 2011 участват над 125 галерии от Източна, Централна и Западна Европа, Мексико и Обединените Арабски Емирства. Специален акцент на изложението е арт-сцената на Истанбул.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

На първото си участие на международно изложение Галерия "Сариев" има удоволствието да представи Правдолюб Иванов - един от най-известните и наложили се автори в съвременното българско изкуство.

Правдолюб Иванов e роден през 1964 в Пловдив. Живее и работи в София. Завършил е Национална художествена академия, София, България, където днес е преподавател. От 1995 година е член-основател на Институт за съвременно изкуство – София. Правдолюб Иванов има сериозно участие на международната  арт-сцена. През 2007 година заедно с Иван Мудов и Стефан Николаев представят България в кураторския проект на Весела Ножарова „Място, на което не си бил преди” на 52-то Венецианско биенале. Участник е в 4-то Истанбулско биенале през 1995; в 14-то биенале Сидни, Австралия през 2004; в 4-то Берлинско биенале през 2006 година.

В есето „Полет над релефа на значенията”, посветено на работата на Правдолюб Иванов и поместено в българския каталог за 52-то Венецианско биенале, кураторът и критик Яра Бубнова отбелязва: “Герои" на инсталациите, обектите, рисунките и фотографиите на Правдолюб Иванов са най-често съвсем обикновени предмети, с които сме всекидневно заедно, или типични ситуации, в които всеки е способен да се разпознае. Интересът на художника, за сметка на боите и четките, към лесно достъпни и нетипични за традиционното изкуство материали или намерени обекти, се дължи вероятно както на реакция спрямо консервативното обучение, така и на внимателното му любопитство спрямо обкръжаващия ни свят, в който произведеното от човека може да притежава не само потребителски функции. Прочутото изречение на граф де Лотреамон “Красиво като случайната среща между шевна машина и чадър върху хирургическа маса” (Comte de Lautreamont "Beautiful as the chance encounter of a sewing machine and an umbrella on a dissecting table.") изглежда се отнася и за работите на Правдолюб Иванов, особено поради факта, че "срещите", които художникът организира в работите си, винаги протичат забавно. Той разкрива вниманието си към "скрития живот на вещите", усета си да оползотвори потенциала на подобни обекти, да го извади на светло чрез пренареждане на детайли и различно сглобяване на съставящи елементи. Художникът съумява да де-контекстуализира привичното им съществуване и да изгради други обстоятелства, които подпомагат връзката му със зрителя.”


• Паралелно със самостоятелното представяне от Галерия "Сариев" на VIENNAFAIR 2011 между 12–15 май 2011 Правдолюб Иванов ще вземе участие в основния съпътстващ проект на панаира – “Curated by”. Авторът ще бъде представен в изложби в галериите "Кринцингер" (куратор Рене Блок) и Галерия "Дана Чаркази" (куратор Яра Бубнова).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГАЛЕРИЯ "САРИЕВ"

Галерия Сариев е частна комерсиална галерия за съвременно изкуство, създадена от Катрин и Веселина Сариеви през септември 2004 година в Пловдив. Днес с активната си работа и подбор на имена Галерия "Сариев" се е превърнала в двигател и комуникатор на съвременното българско изкуство. Галерията е отбелязана за изложбената си политика и мястото си в българския културен живот в редица престижни анкети и национални медии.

Автори, с които работи галерията: Георги Георгиев-Жорас, Светозара Александрова, Емил Миразчиев, Бора Петкова, Симеон Стоилов, Кирил Кузманов, Правдолюб Иванов, Мариела Гемишева, Алла Георгиева, Иван Мудов, Симеон Симеонов, Албена Михайлова-Бенджи, Сашо Стоицов, Викенти Комитски.

Галерия "Сариев" е в основата на други две организации, работещи по концепцията на създателите си – развитие на градска култура, съвременно изкуство, креативна икономика. Другите две платформи към тази концепция са Фондация "Отворени изкуства" и artnewscafe, Пловдив.

Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
08.05.2011 г. 13:58
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12318-galeriya-sariev-predstavya-pravdolyub-ivanov-na-viennafair-2011