По света

Българско участие на Деня на Европа в Бон, Германия

Студентският клуб „Будители” ще участва в празника

Българско участие на Деня на Европа в Бон, Германия


◊ СЪБИТИЕТО

Студентският клуб „Будители” заедно с Дипломатическото бюро в Бон ще вземат участие на традиционно отбелязвания в Бон, Германия Ден на Европа, провеждащ се в сграда на кметството (Altes Rathaus).

Мотото на тазгодишните чествания е „Freiwillig. Etwas bewegen."


◊ ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

На 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на обединението, прераснало днес в Европейски съюз. Пред опасността от избухване на Трета световна война, на този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман представя предложение за създаване на обединена Европа, неразривно свързана с поддържането на мира. Той прочита пред международните медии декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да направят "първа реална стъпка към Европейска федерация". Създава се наднационална “Европейска институция”, натоварена с управлението на индустрията за добив на въглища и стомана (секторът, който по това време е бил основата на военната мощ), като гаранция за мир на континента. Предложението се приема от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност. На срещата на върха в Милано през 1985 г. лидерите на Европейския съюз решават 9 Май да се чества като “Ден на Европа”. Този ден обаче е свързан и с друга дата – краят на Втората световна война.

 
◊ ЗА СТУДЕНТСКИ КЛУБ "БУДИТЕЛИ"

Студентският клуб „Будители” е един от ветераните сред българските студентски сдружения в Германия. Създаден е през 1996 г. от малка група студенти. Дейността на Клуба е насочена към всички български студенти в района. Основната му цел е помагане на българите, и по-специално на българските студенти в Кьолн и Бон, чрез организирането на най-различни мероприятия и предоставяне на всякаква важна информация. Друга важна цел е поддържането и разпространяването на българските култура и език, което се осъществява чрез прожекции на български филми и провеждане на културни и други мероприятия. Пример за това са редовните годишни участия съвместно с Дипломатическото бюро на Република България в изложението за Деня на Европа с български щанд, както и в международния празник на нациите Rheinaue в Бон, организирането на литературни четения и благотворителни акции.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
04.05.2011 г. 15:44
Посетено:
1520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12289-balgarsko-uchastie-na-denya-na-evropa-v-bon-germaniya