По света

България с делегат на Световния конгрес на поетите

Поетесата Снежана Иванова на конгрес в Гърция

◊ СЪБИТИЕТО

Българската държава ще бъде представена достойно на предстоящия XXII конгрес на поетите, който ще се проведе в Лариса, Гърция, от 29 юни до 3 юли 2011 г.

Световният конгрес на поетите се свиква от 1969 г. като биенале. През различните години назад в конгресите са участвали изтъкнати поети – Октавио Пас, Одисеас Елитис, Леополд Седар Сенгор и др.

Организатор на тазгодишния конгрес на поетите е Световното поетическо общество с президент д-р Димитрис Краниотис от Гърция и ще протече под егидата на Обединението на поетите международни лауреати (U.P.L.I.) с президент Бенджамин Уизън. Темата на настоящия конгрес е „Световно братство и мир чрез поезията без дискриминация по раса, националност и религия“. В рамките на конгреса ще се проведе конкурс за най-добър поет в света и първи фестивал на средиземноморската поезия. Участниците ще бъдат включени в антология на световната поезия, а изказванията ще бъдат публикувани в специален сборник.

В работата на конгреса ще участва поетесата Снежана Иванова от Велико Търново, която е единствената поканена участничка от нашата страна.

Автор:
Владимир Шумелов
Публикация:
29.04.2011 г. 09:56
Посетено:
1433
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12247-balgariya-s-delegat-na-svetovniya-kongres-na-poetite