По света

Васил Докев-Вадо в зала "Еден" на музея "Пикасо"

Български художник омагьосва Френската Ривиера

Васил Докев-Вадо в зала "Еден" на музея "Пикасо"


◊ СЪБИТИЕТО

В град Валорис – Голф Жуан на Лазурния бряг се намира един от най-известните музеи с творби на великия Пабло Пикасо. В зала „Еден” на музея, на 8 април 2011 г. бе открита изложбата „Знаци на времето” на българския художник Васил Докев-Вадо. 

Представените 23 платна, според думите на кмета на Валорис и президент на Регионалния комитет по туризъм на Ривиерата – Ален Гюмиел, прехвърлят мост между френското и българското изобразително изкуство. Във встъпителното си слово, кметът Гюмиел заяви: „Васил Докев прокарва пътя на българската багра, художествена философия и модерен знак в сърцето на своите френски приятели и ценители."
 

◊ ПОВЕЧЕ

Артсъбитието събра известни колекционери и ценители на изкуството от Женева, Монако, Ница, както и български гости – творци и бизнесмени. Особен знак беше присъствието на Рене Галилеа, дългогодишен галерист и ерудит, познат като един от последните галеристи на Пикасо и Дали на Лазурния бряг.

Поздравления отправиха г-жа Даниел Лайет, пълномощник по културата,  и специално пристигналият от Женева колекционер Ги Пас, собственик на най-голямата частна сбирка от картини на Вадо извън България.
 
Южна Франция традиционно се свързва с големи имена в изкуството като Пикасо, Шагал, Матис и присъствието на български творец, честван и приет по изключителен начин, е истинско събитие.
 
Символните знаци в платната на Вадо пренасят древни и вечни послания със съвременните средства на абстрактната изразност. Тази философска осмисленост, в съчетание с богатия колорит, е ярко доказателство за убедително вписване на българското творчество в достиженията на съвременното европейско изкуство.

Автор:
Галерия "Артур", София
Публикация:
19.04.2011 г. 10:55
Етикети:
Посетено:
2846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12189-vasil-dokev-vado-v-zala-eden-na-muzeya-pikaso