По света

Димитър Атанасов издава втори роман в Германия

Представяне на писателя на Международния панаир на книгата в Лайпциг

Димитър Атанасов издава втори роман в Германия


◊ СЪБИТИЕТО
  
Писателят Димитър Атанасов се завърна в петък от Лайпциг, където имаше участие в Международния панаир на книгата, състоял се от 17 до 20 март.

Пловдивският белетрист и драматург беше представен в официалната програма на панаира на 18 март от 17 часа с „
Die unerträgliche Freiheit: Roman” („Непоносима свобода”), издание на берлинските издателства „Дитрих” и „Културкон медиен”. За книгата говори известният литературен критик Йорг Магенау.

Романът на Атанасов излезе в края на миналата година в поредицата „Балкани”, в която присъства още един пловдивски автор – Божана Апостолова с „
Кръстопът без пътища”, а също и писателите Виктор Пасков и Мария Станкова.

Владислав Тодоров, авторът на сценария на филма „
Дзифт” е другият българин със самостоятелно представяне на панаира на книгата, чийто едноименен роман излезе тази пролет в същата поредица. Владислав Тодоров живее в САЩ и преподава философия в Пенсилванския университет. От поредица „Балкани” бяха представени и трите новоизлезли книги на сръбските писатели Владислав Баяц, Сретен Угричич и Владимир Пищало.

Щандът на издателство „Дитрих” бе посетен от Bernd Neuman, зам.-министър на Федералното канцлерство на Германия и комисар по въпросите на културата.


◊ ПОВЕЧЕ

На тазгодишният панаир на книгата в Лайпциг участваха 2100 издателства от 39 страни от цял свят. Той беше отразен в медиите от 2900 акредитирани журналисти.

По специална покана на издателство „Дитрих” на 22 март пловдивският писател
Димитър Атанасов беше представен и в Берлин, в популярната в литературните среди книжарница „Der Zauberberg” (името е по романа на Томас Ман „Вълшебната планина”. Тук са празнували премиерите на новите си книги писатели като Гюнтер Грас, Ханс Вернер Рихтер, Хайнрих Бьол, Волфганг Хилдесмайер и др., а по стените са окачени афиш-плакати с техните портрети. Сред публиката бяха представители на българското посолство, на Българския културен институт и немалко българи, които живеят или работят в германската столица, като писателите Златко Енев и Борис Минков, художничките Снежана Русева-Хойер (авторка на проекта за евромонетите от 1 и 2 евро в Германия) и Весела Познер, галеристката Лидия Цанкова, преводачките Карла Грайнер-Пахтер (чийто корен е от Пловдив) и д-р Румяна Еберт… Водещ на литературната вечер бе Манфред Еверт – писател и преводач, автор (заедно с Нели Еверт) на поредицата „Балкани”. Димитър Атанасов раздаде множество автографи.

Поради големия интерес, проявен към романа „Непоносима свобода”, немските издателства „Дитрих” и „Културкон медиен” сключиха с пловдивския автор нов договор за издаване на друг негов роман - „Сметище за надежди” (ИК „
Летера”, 1996), който трябва да излезе през 2012 г.  

Автор:
Публикация:
28.03.2011 г. 22:12
Посетено:
2238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/12023-dimitar-atanasov-izdava-vtori-roman-v-germaniya