По света

Представяне на български книги в Германия

Книги на Георги Гроздев, Владислав Тодоров и Ивайла Александрова

◊ СЪБИТИЕТО

Пенка Ангелова представя български книги в Германия

На 16 март проф. Пенка Ангелова, председател на Международно дружество „Елиас Канети”, представи книгата на Георги Гроздев "Плячка"* в превод на немски език пред германска и българска публика в Българския културен институт в Берлин. Книгата е преведена на немски език от известната преводачка-българистка д-р Габи Тиман и излиза в издателството на МД „Елиас Канети”. По същото време в Берлин бе представена и още една българска книга, "
Дзифт", на Владислав Тодоров.

Два дни по-късно, на 18 март, в рамките на Лайпцигския панаир на книгата проф. Ангелова беше модератор на литературно четене и представяне на книгата "Горещо червено" на носителката на националната литературна награда "Елиас Канети" Ивайла Александрова, в блока "Малки езици - големи литератури". Представянето беше организирано съвместно с Българския културен институт и Гръцкия културен институт в Берлин. От гръцка страна беше представен кипърския писател Мариос Михаелидес с книгата си "Пазачите на моргата". Очаква се книгата на Михаелидес да излезе скоро и на български език.

Други автори в блока "Малки езици - големи литератури" бяха Габриела Адамещяну и Раду Алдулеску, Румъния, Лена Дивани, Гърция, Нада Гашич, Хърватска, Роланд Харш, Люксембург, Петер Крищуфек, Словакия, Аймилиос Соломоу, Кипър, Кристина Тот, Унгария и Зоран Живкович, Сърбия.


-----------------
* Прочети откъс от "Плячка" на Георги Гроздев в Електронно списание LiterNet - "Плячка"
Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
24.03.2011 г. 17:02
Посетено:
1613
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11979-predstavyane-na-balgarski-knigi-v-germaniya