По света

Димитър Гочев и Самуел Финци с награда в Берлин

За авангардна адаптация на Чехов

Димитър Гочев и Самуел Финци с награда в Берлин


◊ СЪБИТИЕТО

Режисьорът Димитър Гочев и актьорите Алмут Цилхер, Самуел Финци и Волфрам Кох получават театралната награда на Берлин за 2011 година, съобщава "Дойче веле". Наградата е придружена с чек за 20 000 евро. В мотивите си журито посочва, че от години четиримата творци са в търсене на нови предизвикателства и за радост на публиката успяват да надскочат себе си. Церемонията по връчването на наградата ще се състои на 8 май в Берлин.

Авангардна адаптация на Чехов, дело на трима именити български театрали, живеещи и работещи в Германия, впечатли публиката и критиката в Берлин. От миналия петък на сцената на "Дойчес театър" в германската столица се играе постановката "Палата номер 6" по Чехов, чийто режисьор е Димитър Гочев, сценографията е на Иван Пантелеев, а в главната роля е Самуел Финци.

Най-големият експеримент в "Палата номер 6" на Гочев са препратките към други произведения на Антон Павлович - "Вуйчо Ваньо", "Вишнева градина", "Чайка" и "Три сестри".

 

◊ ИЗ НЕМСКАТА ПРЕСА

Коментарите в германската преса са разнообразни, но всички медийни рецензии отдават респект на режисьора.

"Идеята е приятна, актьорите са силни, да, това е един Чехов, който не дълбае надолу, към бездната, а се разпростира ефирно и непринудено нашироко", отбелязва вестник "Берлинер моргенпост" и набляга специално на "великолепното изпълнение" на Самуел Финци като "доктор на екзотичността".

Рецензията на "Тагесшпигел" носи заглавие "Операция на откритата душа" и заключава: "Умният коментар на Гочев идеално допълва в репертоара на "Дойчес театър" постановките по Чехов на Юрген Гош, които в същата степен са звездни мигове, разширяващи театралния хоризонт".

Реномираният всекидневник "Велт" запазва скептицизъм: "При цялото ни уважение към майстора Гочев и неговата трупа, много от сценичните детайли са безупречни, но като цяло постановката не ни грабва".

Автор:
Публикация:
04.03.2011 г. 15:36
Посетено:
2341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11811-dimitar-gochev-i-samuel-fintsi-s-nagrada-v-berlin