По света

Пловдивски писател на панаира на книгата в Лайпциг

Немското издателство "Дитрих" представя роман на Димитър Атанасов

Пловдивски писател на панаира на книгата в Лайпциг


◊ СЪБИТИЕТО

Писателят Димитър Атанасов е поканен да вземе участие в международния панаир на книгата в Лайпциг от 17 до 20 март т.г.

В програмата на популярното литературно изложение на 18 март е включено представяне на неговия роман „Непоносима свобода”, издаден на немски език през 2010 г. от берлинското издателство „Дитрих” -
Die unerträgliche Freiheit: Roman. За книгата ще говори литературният критик Йорг Магенау.

В тазгодишното издание на панаира в Лайпциг ще вземат участие 2100 издателства от 39 държави от цял свят, а 2900 журналисти са акредитирани да отразяват събитията по време на изложението.


◊ ПОВЕЧЕ

Заедно с Атанасов ще бъде представен и
Владислав Баяц (Vladislav Bajac), известен сръбски писател от Белград, чийто роман „Хамамът Балкания” (Hamam Balkania) излиза тази пролет в същото немско издателство. Освен с цитираното заглавие Баяц е познат на българските читатели с още два романа - „Книга за бамбука” и „Друидът от Синдидун”, издадени от „Сиела” и „Стигмати”. Той е автор и на сборници с разкази, а също и на няколко стихосбирки. Носител е на наградите "Златен бестселър", "Стефан Пешич", наградата на фондация "Бранко Чолич", на престижните литературни награди за 2008 г. за най-добър роман – международната "Балканика" и сръбската "Исидора Секулич".

Димитър Атанасов не му отстъпва по отличия – той е лауреат на наградата „Пловдив”, на националните награди за литература и драматургия „Южна пролет”, „Светлоструй”, „Иван Радоев”, „Нова българска драма”, на СБП и др. През януари т.г. издателство „Дитрих” предложи нов договор на писателя, този път за „Сметище за надежди”. Романът, чийто преводач е Андреас Третнер, ще излезе през 2012 г.

В гостуването на Димитър Атанасов в Германия немските издатели „Дитрих” и „Културконмедиен” са предвидили на 22 март още едно, този път самостоятелно представяне на пловдивския автор, в „Зауберберг” - една от най-големите книжарници в Берлин. Нейното име е заимствано от заглавието на романа „Вълшебната планина” от
Томас Ман.
Автор:
Публикация:
18.02.2011 г. 17:05
Посетено:
1815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11712-plovdivski-pisatel-na-panaira-na-knigata-v-layptsig