По света

Кръжок за правене на мартеници в Линц, Горна Австрия

Работилницата на Баба Марта

Кръжок за правене на мартеници в Линц, Горна Австрия


Коя е Баба Марта? Що е мартеница? Кога се носи и защо? - все въпроси, които децата от български произход по света и приятелите им си задават по това време на годината.

За да се запознаят децата от Горна Австрия, и в частност Линц, с Баба Марта, с традицията и символиката на мартениците, в Линц бе организиран кръжок за правене на мартеници, който завърши с конкурс за най-добра мартеница.

Кръжокът се проведе на 11 февруари от 14:30 в основно училище Харбах. 13 българчета се впуснаха с голям ентусиазъм в надпреварата кой ще направи най-хубава мартеница в присъствието на умилените си родители. Цели два часа усмивките не слизаха от лицата на развълнуваните деца. Обещаха, че като се приберат, ще направят мартеници и за тате, и за баба... „Прекрасна идея! Дай, Боже, още подобни начинания!“, се чуваха коментари от родители.

Кръжокът завърши с конкурс за най-добре изработена мартеница. Журито беше много затруднено в избора си, затова присъди 13 първи награди, толкова, колкото бяха и участниците в съревнованието.

Българските деца в Линц желаят на всички българчета по света ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Автор:
Дарина Тонкова, Линц
Публикация:
12.02.2011 г. 14:56
Етикети:
Посетено:
3006
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11662-krazhok-za-pravene-na-martenitsi-v-lints-gorna-avstriya