По света

Станимир Станимиров на турски език

Спомен на Станимир Станимиров в превод на Хюсеин Мевсим

◊ СЪБИТИЕТО

В брой 8. на бурсенското месечно сп. "Шехренгиз" е публикуван спомен на видния български културен и просветен деец Станимир Станимиров (1858–1943). Текстът разкрива интересна и непозната страница в историята на Бурса. Представянето и преводът на Станимировия спомен са направени от доц. д-р Хюсеин Мевсим от Анкарския университет.


◊ КОЙ Е СТАНИМИР СТАНИМИРОВ

Виден културен и просветен деец, учител (в това число и на престолонаследниците Борис и Кирил), ректор на Българската духовна семинария в Истанбул, c приносни трудове за историята на българската църква, един от най-приближените и доверени лица на екзарх Йосиф II, дългогодишен председател на "Славянска беседа"... – това са само бегли щрихи от богатия портрет на габровчанина Станимир Станимиров (1858–1943), чиито спомени и възпоминания за различни събития и личности от българската духовна история притежават уникална стойност.

Така например през 1884 г., когато е служител в Българската екзархия в Истанбул, той предприема пътуване до Бурса, в чиито лековити минерални извори като личен гост на султан Абдулхамид II се лекува екзарх Йосиф II. Впрочем пътуването на Станимиров има чисто служебна цел – той желае да представи на Негово блаженство проекто-бюджета на Екзархията за учебната 1884-85 г. По-късно Станимиров описва пътуването в Бурса, условията, при които екзархът се лекува и личните си впечатления от неколкодневното пребиваване в града.

Въпросният спомен на габровчанина е преведен на турски и публикуван в брой 8. на бурсенското месечно сп. "Шехренгиз".

Автор:
Публикация:
16.01.2011 г. 15:15
Етикети:
Посетено:
1651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11509-stanimir-stanimirov-na-turski-ezik