По света

Фотографска изложба на Юри Чарийски в Братислава

България - Северен бряг

Фотографска изложба на Юри Чарийски в Братислава


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 януари в Българския културен институт в Братислава ще се открие фотоизложбата „България - Северен бряг", на която ще бъде представена и едноименната книга-албум на художника-фотограф Юри Чарийски. Албумът е издаден с подкрепата на Министерството на културата.

• По време на официалното откриване на фотоизложбата на Юри Чарийски в Българския културен институт в столицата на Словакия ще се състои и концерт на Групата за автентичен фолклор
"Каменбряжките баби".

Групата на "Каменбряжките баби" е създадена преди 7 години, но подобна формация е съществувала преди повече от 20 години в морското село, което е част от община Каварна. За краткия си музикален път на сцената сегашната група се е представила в много престижни изяви на различни фестивали в страната, където е накарала публиката да става на крака и бурно да ги аплодира. Голяма част от многобройните почитатели на формацията са млади хора, които се възхищават на уменията на жените да пресъздават различни народни обичаи. Групата участва в проекта на Юри Чарийски - „Сблъсък на две култури".


◊ ЗА АВТОРА

Юри Чарийски е роден през 1956 г. в Добрич в семейство на пилот и банкова служителка. През 1978 г. той заминава за Виена. Учи електроника, а след това се насочва към изкуствата и завършва с отличие и наградата на Виена Университета за приложни изкуства при проф. Шварц и фотография при проф. Франц Хаубман и Ерик Лесинг. Учи графика и комуникационен дизайн във Виена, специализира и анимация. Активно се занимава с реклама. В творчеството му присъстват и репортажни фотоси от събития в райони от Нова Зеландия до Мурманск. Неговите арт-фотографии и пейзажни творби са били показвани на много места по света, включително във Франция, Германия, Израел и Австрия. За българската публика Юри Чарийски е известен с различни проекти, един от тях е популярният „Нудо" с фотографии на изпълнители от балета на Виенската опера.


Изложбата в Братислава ще продължи до 30 януари.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
06.01.2011 г. 17:22
Посетено:
1871
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11466-fotografska-izlozhba-na-yuri-chariyski-v-bratislava