По света

Галерия "Буларт" в "Ъгълът на героите", Панаир на модерното и съвременно изкуство в Будапеща

Галерията представи работата на италианския художник Паоло Вивиан „Баркод”

Галерия "Буларт" в "Ъгълът на героите", Панаир на модерното и съвременно изкуство в Будапеща


◊ СЪБИТИЕТО

В края на ноември галерия “Буларт” участва по покана на организаторите в Международния панаир за модерно и съвременно изкуство в Будапеща, Унгария. Галерията бе включена в проекта „Ъгълът на героите” (Heroes Corner), специален акцент в програмата на Панаира, в който бяха поканени 25 от най-динамичните частни галерии от Източна Европа, които според организаторите са лидери в съвременната художествена сцена след периода на Желязната завеса. 

Панаирът в Будапеща се организира от 1994 г. и е първият панаир на изкуствата в бившите комунистически страни. В това издание журналистът и критик от  Женева Саймън Хюит бе негов артистичен директор. Унгарската преса нарече неговият проект "Heroes corner" сензация в художествената сцена в Унгария и и го изведе в челните позиции за арт събитията на годината. Пресата бе и много положителна за участието на галерия „Буларт”, която представи работата на италианския художник Паоло Вивиан – „Баркод”, която бе наречена „мост между Изтока и Запада”. Творбата на Вивиан е резултат от творческите му изследвания в областта на колективната памет и е създадена специално за проекта в Будапеща.


◊ ПРОЕКТЪТ

Кураторски текст към представянето на
галерия „Буларт”:
Ъгълът на героите и железният баркод

Обикновено баркодът е система за кодиране на данни за производителя и артикула, който служи за проследяване на движението на продукта и действията на потребителите. Разчита се от оптично сензорно устройство. Най-често срещани са баркодовете, състоящи се от цифри и различни по широчина вертикални успоредни линии, които визуално наподобяват матрица. В работата на италианския художник Паоло Вивиан, озаглавена "Баркод", намираме множество тълкувания, аналогии и връзки. Създадена специално за проекта "Heroes corner” (Ъгълът на героите), част от Панаира за модерно и съвременно изкуство в Будапеща, творбата на Вивиан по естествен начин обръща вниманието ни назад към миналото. В ъгъла на героите по покана на организаторите и на артистичния директор - критика Саймън Хюит, участват 25 водещи галерии за съвременно изкуство от бившите комунистически държави. Творбата на Вивиан, създадена от ръждиви парчета желязо, с формата си на решетка и с кафявия цвят на корозията, обръща вниманието на зрителя по естествен начин към времето на Желязната завеса, когато хората нямаха право да общуват, да пътуват, да четат, да слушат музика, да чувстват и дори да мислят свободно... Не е случайно, че западен художник е представен в този проект, наречен „Ъгълът на героите”, от галерия, базирана на територия зад бившата Желязна завеса. Поканата на галерия "Буларт" към италианския художник символизира променящите се времена и е акт на утвърждаване на новия социален ред и роли. Само до преди двадесет години това сътрудничество не само не би било възможно, но би могло дори да бъде опасно за живота и на двете страни.

Баркодът на Вивиан е резултат от творческите занимания на артиста в областта на колективната памет през последните няколко години и е част от поредица баркодове, в които той разкрива метаморфозите на социалната памет в наши дни, като изследва и произтичащите от това отражения в човешкото поведение. Произведението на Вивиан има социално-политически аспект, но това е само едната страна на посланието му. Неговата ръждива желязна завеса е и матрица на кодирани човешки спомени, мисли и мечти. "Често ние затваряме вратата между нас и околния свят без причина, само следвайки установени модели и социални кодове за комуникация", казва Вивиан и се заиграва с думите и концепциите, търсейки код за нормалност. Кодирана бариера в междуличностните взаимоотношения… Празните пространства в композицията, корозията върху структурата при него са символ на надежда. Ние сме продукт на концепциите си, които пък от своя страна са продукт на колективната памет. Корозията с течение на времето може да промени структурата на информацията и така да декодира бариерата, като преминаването стане възможно.

Дора Дончева - Буларт галерия, куратор


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АРТИСТА

Паоло Вивиан е мултидисциплинарен художник, който изследва модалността на колективната памет и отраженията й върху човешкото поведение и идентичност. Той си играе с думите и концепциите, променя значенията и местата на понятията. Използва обекти, предмети, дърво, желязо, звук, видео, природа и хора за артистичните си занимания в областта на пърформанса, инсталацията и скулптурата.

Паоло Вивиан
(1962, Серсо, Италия) участва от 1985 г. в множество кураторски проекти, концептуални изложби, международни симпозиуми, фестивали и арт-панаири в Италия и в чужбина (Kunstart, Artonale, August in art, Art and nature, Artvilnius и др.). Hосител е на международни награди за изкуство от престижни форуми в Италия, Франция, България. Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); дворецът Cerra и парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Фондация "Камий Клодел", Ла Брез (Франция); KunstForum, Stubenberg (Австрия); колекция на „Буларт” галерия, Варна (България) и т.н. Той е основател на артистичната международна мрежа sKulturclub и е член на FIDA (Федерация на италианските съвременни художници). Куратор е на международния проект за скулптура "6x6" в Пине, Италия. Живее и работи в Тренто, Италия. Представен е от галерия "Буларт" (Варна, България).

Автор:
Дора Дончева, Буларт галерия
Публикация:
08.12.2010 г. 12:38
Посетено:
2009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11341-galeriya-bulart-v-agalat-na-geroite-panair-na-modernoto-i-savremenno-izkustvo-v-budapeshta