По света

Веселина Тенева с награди от "The Lauritz Melchior International Singing Competition 2010"

Български успех на Международния конкурс за изпълнение на музика на Рихард Вагнер

Веселина Тенева с награди от "The Lauritz Melchior International Singing Competition 2010"


◊ СЪБИТИЕТО

Веселина Тенева спечели 15 000 евро награда, второ място и награда на публиката в "The Lauritz Melchior International Singing Competition 2010"


„The Lauritz Melchior International Singing Competition 2010” се провежда за първи път, основател е Пол Елминг. Във време на финансова криза все по-малко възможности се откриват пред младите оперни певци. Ето защо е събитие основаването на конкурс от такъв клас, още повече само за изпълнение на Вагнер.


◊ КОНКУРСЪТ

Кръстен на датския тенор Лоритц Мелкиор, който е един от най-големите изпълнители на Вагнер, конкурсът се провежда в Аалборг - Дания, в четири тура, с предварителна селекция по записи. 

Високоспециализираното жури, огромният награден фонд и публична изява накараха стотици участници да се хвърлят в необятния свят на Вагнер. Радостната новина за България е, че за първи път на такъв Вагнеров форум имаме наше участие.

Веселина Тенева, мецосопран, родена в Русе през 1976 година, завършила НМА в класа на проф. Мила Дюлгерова, спечели 15 000 евро награда, второ място и награда на публиката. Това е огромен успех и би трябвало да се отрази в България.

Автор:
Нона Кръстникова
Публикация:
21.11.2010 г. 18:49
Етикети:
Посетено:
1888
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11203-veselina-teneva-s-nagradi-ot-the-lauritz-melchior-international-singing-competition-2010