По света

Българска премиера в Швейцария

Премиера на книгата „Не искам” на Боян Обретенов с илюстрации на Александър Обретенов

Българска премиера в Швейцария


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 ноември – неделя – в галерия „Билинг Билд” в Люцерн, Щвейцария ще бъде представена книгата „Не искам” на Боян Обретенов с илюстрации на Александър Обретенов.

Книгата е двуезично издание – на български и немски – на издателство „Дас фюнфте тиер”, специализирано в публикуването на „малки, но предназначени за ценители капки, които не се вливат и не препълват морето на книжовността”.


◊ КНИГАТА

Боян Обретенов е известен най-вече с две публицистични книги - „Пред прага на Месията” и „Убийства на бълхи”, издадени от Университетско издателство „Св. Климент Охридски” (1997, 2000), както и с изданието на „
Кибеа” „Духовни водачи на България” (1998).Текстът на „Не искам” е публикуван за първи път цялостно в Електронно списание LiterNet, 01.08.2005, № 8 (69). Макар и представен като поема, той е по-скоро афористика – близо 200 сентенции, започващи с думите „Не искам”.

Александър Обретенов (р. 1967) – син на автора – живее и работи от 1993 г. в Швейцария, Люцерн, където завършва Висшата школа по изобразителни изкуства. Автор е на няколко самостоятелни изложби – графика и живопис, участва в колективни изложби и пърформанси, пише „фуд бар поетри” и изнася самостоятелни четения.

Оформлението на книгата е нетрадиционно. Издателите са приели настойчивото „Не искам” като огледален образ на „Аз искам” и затова ключовата фраза за тях е „Не искам, не мога и няма  да повярвам, че този, който ме гледа от огледалото, съм аз”. Илюстрацията към нея е изведена и на корицата, а всички рисунки в книгата са представени „огледално” – в позитив и негатив. Българският и немският текст също са изложени „огледално”.

След премиерата в Швейцария „Не искам” ще бъде представена и у нас, за което ще съобщим своевременно.

Автор:
Публикация:
17.11.2010 г. 18:23
Посетено:
1331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11180-balgarska-premiera-v-shveytsariya