По света

Кралят и Кралицата на Камен Горанов откриват фестивала на изкуствата Едълайд фриндж 2011 в Аделаида

Дизайнерът от Варна е първият европеец, спечелил конкурса на фестивала

Кралят и Кралицата на Камен Горанов откриват фестивала на изкуствата Едълайд фриндж 2011 в Аделаида


◊ СЪБИТИЕТО

31-годишният дизайнер от Варна Камен Горанов спечели международния конкурс за плакат на най-големия фестивал на изкуствата в южното полукълбо, Аделаида Едълайд фриндж 2011.

В конкурса участваха професионалисти и аматьори от цял свят с над 200 произведения, изпълнени в различни медии – анимация, скулптура, фотография, живопис, дигитално изображение и др. Творците трябваше да се справят с нелесната артистична задача да създадат Иконични и иронични Крал и Кралица на Едълайд фриндж 2011. Най-убедителен се оказа проектът на Камен Горанов, завършил Европейския колеж по дизайн в Мадрид, син на архитект Огнян Каменов и внук на известния от близкото минало архитект Камен Горанов.

В историята на Аделаидския фестивал на изкуствата, българският дизайнер е първият творец от Европа, отличен с високата награда.


◊ ПЛАКАТЪТ

Кралят и Кралицата на Камен Горанов, комплектовани с такива „оръдия на властта” като пипала, мускулест гръден кош и циклопско око, иронично си играят с човешките представи за лидера, облечен в мантията на кралската династия. Едновременно приказно-романтични и комиксово-стилизирани, Кралят и Кралицата внушават задължителното в случая усещане за красива и хармонична двойка, която не само владее церемониалния код, но и изпълнява височайшите си задължения с елегантна дистанцираност. Колажирани от различни техники - фотография, графити, живопис и компютърно генерирани образи, коронованите особи на Камен Горанов потвърждават необходимостта от съществуването си в постмодерното време. То все още има нужда от тях, особено когато става дума за фестивал, който иконизира естетическото преживяване, без да забравя забавлението. Всъщност именно това е запазената марка на Едълайд фриндж.

. Вижте постера на Камен Горанов:  http://www.adelaidenow.com.au


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Едълайд фриндж е най-големият фестивал на изкуствата в южното полукълбо. Повече от един милион души от Австралия и света посещават фестивала в Аделаида всяка година. За неповторимата атмосфера, с която е известен Едълайд фриндж, допринасят както впечатляващите артистични програми, така и доброто туристическо обслужване, превъзходните местни вина и храни и съхранената природа на австралийския континент. В предишните фестивални издания са се регистрирали артисти и туристи от Канада, Франция, Германия, Гана, Унгария, Индия, Ирландия, Япония, Кения, Непал, Нова Зеландия, Нигерия, Русия, Испания, Южна Африка, Англия и САЩ.

По традиция, и програмата на Едълайд фриндж 2011, който ще се проведе от 18 февруари до 13 март, ще предложи разнообразна програма от драматични, комедийни и куклени представления, музикални, танцови и циркови спектакли, изложби. Характерни с иновативността си, фестивалните събития, които се случват навсякъде, често на най-неочаквани места в милионния град (покриви, улици, алеи, кафенета, барове, клубове), отново ще съизмерят разбиранията за изкуство на различни автори и различни страни, поднасяйки на публиката стойностни естетически продукти, според изискванията на съвременния културен туризъм.

. Повече за Едълайд фриндж 2011: http://tix.adelaidefringe.com.au

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.11.2010 г. 11:45
Етикети:
Посетено:
2376
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11159-kralyat-i-kralitsata-na-kamen-goranov-otkrivat-festivala-na-izkustvata-edalayd-frindzh-2011-v-adelaida