По света

Над 120 000 посетители са разгледали "Хипнозите" на Георги Ружев в истанбулските "Цистерни"

Турската NTV представя българско изкуство

Над 120 000 посетители са разгледали "Хипнозите" на Георги Ружев в истанбулските "Цистерни"


◊ СЪБИТИЕТО

Поради големия интерес ръководството на прочутия истанбулски музей „Цистерните” удължи със седмица представянето на проекта „Хипнозис”. В края на седмицата се състоя финалният пърформанс, който закри едномесечното българско представяне в световната столица на изкуствата.

Най-голямата турска телевизия NTV засне репортаж за уникалния спектакъл, обединил видео, музика и инсталации, подготвени специално за пространството на прочутото константинополско водохранилище. Проектът, който събра в един екип художника Георги Ружев и кураторката Ирина Баткова, е посетен от над 120 000 души, уточниха от ръководството на музея. Средно на ден през „потъналия палат” преминават по 4 000 души.

Досега уникалното пространство не е предоставяно за чужди проекти. Георги Ружев и Ирина Баткова са първите чужденци, допуснати да представят изкуство в древната базилика. Решението да бъде допуснато българското представяне, бе взето от общината на 17-милионния Истанбул след няколкомесечно обсъждане на представения проект.

HIPnosis е синтез от фото, видеоарт, анимация, музика, светлина, 2D принт и литографии. Едно пътуване до корените на древни култури със средствата на дигиталното изкуство. Мега пикселизация с променлив цвят и яркост, която освобождава окото да надникне отвъд очевидното.

Организатор на проекта от турска страна е Асоциацията на турските галерии и музеи, а от българска страна - галерия „Витоша” и новото арт обединение „Депо за идеи”.

Освен Георги Ружев в проекта участват едно от най-известните български студиа за 3D анимация – „Сокеров студио”, звукозаписното студио на китариста Никола Дончев и барабаниста Слави Битраков.

Автор:
Добромир Тошев
Публикация:
09.11.2010 г. 16:27
Посетено:
2251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11116-nad-120-000-posetiteli-sa-razgledali-hipnozite-na-georgi-ruzhev-v-istanbulskite-tsisterni