По света

"Сфумато" участва във Фестивала за сценични изкуства на Сеул

„ОООО-Сънят на Гогол” беше оценен като най-добрия спектакъл на фестивала

◊ СЪБИТИЕТО

От 1 до 3 ноември т.г. Театрална работилница „Сфумато” бе поканена да вземе участие с авторския спектакъл на Маргарита Младенова и Иван Добчев „ОООО-Сънят на Гогол”, в Sеoul Performing Arts Festival (SPAF).

Фестивалът за сценични изкуства на Сеул (SPAF), е най-представителният форум театър и танц в Южна Корея, който се провежда всяка есен между септември и ноември, с подкрепата на Министерството на културата, спорта и туризма, Артистичния комитет на Южна Корея, Община Сеул и Сеулската културна фондация на изкуството. Темата на тазгодишното издание „SPAF strikes Sparks” обединява 7 театрални, 18 танцови, 1 мултимедиен и 1 уличен спектакли, представени от 28 трупи от Южна Корея, Русия, Литва, Белгия, Франция, Швейцария, България, Полша.


◊ УСПЕХЪТ НА "СФУМАТО"

„Актьорската игра, визуалната среда и хипнотизиращата музика са обединени, за да пресъздадат гротесковия и мистериозен свят на
Гогол. Но това не е просто един спектакъл по Гоголеви текстове, а поредната експедиция на „Сфумато” в авторските светове.

Маргарита Младенова и Иван Добчев са изобразили персонажите като блуждаещи по Невски проспект силуети, които живеят в град-призрак, където злото и самият дявол имат чести изяви. Те са копия на Гогол доколкото представляват неговите естествени предразположения (страх, копнеж, разочарование и т.н.). От героите се иска да разрешат загадка, също както от Давид пред Голиат, Едип пред Сфинкса или охлюв, решил да изкатери голяма планина. Те се отчайват от живота, който ги заставя да съществуват в  противоречие между космоса и микро-космоса, видимото и невидимото, съня и безсънието, екстаза и отчаянието. Всички те са категорични, че трябва да изпълнят своята съдба, но в същото време умират от ужас от житейските капани, най-първичният от които е женитбата.
 
Хората бранят интимното си пространство от хаоса. Геният на Гогол, който се проявява в думите му "Успехът е форма на смърт, докато провалът е една възможност за възраждане", не е в логиката, а в истинното противоречие. Иначе как би могло да се обясни, че човекът бяга от щастието точно когато е достигнал тази толкова търсена цел?”

Това са извадки от текста в програмата на фестивала.

Трите представления минаха при невероятен успех. Голямата изненада беше корейската публика, която се оказа изключително рефлективна, отворена за срещи с чуждестранно изкуство, любопитна към друг културен контекст, сърдечна и отзивчива.

„ОООО-Сънят на Гогол” беше оценен като най-добрият спектакъл на фестивала.

Автор:
Рада Баларева
Публикация:
05.11.2010 г. 20:16
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/11081-sfumato-uchastva-vav-festivala-za-stsenichni-izkustva-na-seul