По света

За първи път българско съвременно изкуство в прочутите Цистерни на Истанбул

HIPnosis, Георги Ружев, 8-29 октомври 2010, Цистерна Базилика, Истанбул

За първи път българско съвременно изкуство в прочутите Цистерни на Истанбул


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път българско съвременно изкуство в прочутите Цистерни на Истанбул

Георги Ружев инсталира дигитален микс от древни образи във водата на един от най-известните световни паметници


Вратите на древната базилика „Цистерните” се отвориха за първи път за българско изкуство. Кураторът Ирина Баткова и българския видеоартист Георги Ружев си подадоха ръка за мащабният проект „Хипнозис”, който на 8 октомври бе представен пред турски и български ценители на съвременно изкуство в Истанбул.

Час след изтичане на официалното работно време на музея започна зрелищният спектакъл, обединил образи и звуци от древния Константинопол и Истанбул. Каменните стени на „потъналия палат”, както романтично наричат „Цистерните”, оживяха. Древни образи надничаха и потъваха в пукнатините на стените. Старинна музика от Ориента, съживена от модерен електронен саунд, се смесваше със звуците от процеждащата се през стените вода. Пълната хипноза за сетивата се допълваше от кацналите над водата 2D инсталации, миксирали на пръв поглед несъчетаеми елементи от ориенталската култура. Ефектът бе подкрепен от живото изпълнение на Ружев и барабанистът на "Отряд 13" Слави Битраков – един контра дует между африкански и електронни барабани.  

На откриването присъстваха галеристи от влиятелните истанбулски и български частни галерии, архитекти и журналисти от двете държави. Силна група от над 50 приятели на артиста пристигна от София да подкрепи представянето му, въпреки проливния дъжд, излял се над Истанбул.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът е озаглавен HIPnosis и  е синтез от фото, видеоарт, анимация, музика, светлина, 2D принт и литографии. Едно пътуване до корените на древни култури със средствата на дигиталното изкуство. Мега пикселизация с променлив цвят и яркост. Дигитална хипноза, която освобождава окото и му помага да надникне отвъд очевидното, обяснява Ружев.

„Винаги съм мечтала да превърна това магнетично пространство в арт проект. Споделих идеите си с Гюнюл Нюхоглу от Асоциацията на турските галерии и музеи. После се оказа, че и Жоро мисли за същото място и дори вече е започнал да композира музиката. Обединихме усилията си и в края на 2009 г. започнахме работа по проекта”, разказва Ирина Баткова, концептуалист с огромен принос за развитието на съвременното българско изкуство. Откриването на нови арт пространства е нейна запазена марка.

5 дни и 15 чифта рибарски ботуши са били необходими, за  да бъдат експонирани инсталациите във водата. В екипа на Баткова се включиха студенти от Университета Мармара, от класа на известния български скулптор Зиятин Нуриев. За инсталирането от ЮАР долетя и известният с металните си пластики Радослав Киров.

Организатор на проекта от турска страна е Асоциацията на турските галерии и музеи.

Освен Георги Ружев в творческата подготовка на проекта участват едно от най-известните български студиа за 3D анимация – „Сокеров студио” и звукозаписното студио на китариста Никола Дончев, син на писателя
Антон Дончев.

Финансово в проекта повярва „Феростил” - най-модерният завод за метални профили, който работи и по изграждането на софийското метро.

Автор:
Добромир Тошев
Публикация:
14.10.2010 г. 22:06
Посетено:
2912
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/10905-za-parvi-pat-balgarsko-savremenno-izkustvo-v-prochutite-tsisterni-na-istanbul