По света

Соло за барабани

Николай Тошев от Търговище с Първа награда от Международен джаз фестивал в Латвия

Соло за барабани
17-годишният Ники Тошев на Джаз Saulkrasti 2010


Лято. Латвия. Международен джаз фестивал Saulkrasti – по името на селцето, отстоящо на десетина километра от столицата Рига. В деня, посветен на ударните инструменти, за първото място се борят трима латвийци и един българин. (Той е там по личната покана на председателя на журито Венко Поромански и с финансовата подкрепа на „Динакорд”.)

Печели го българинът. Той се казва Николай Тошев, седемнайсетгодишен, син на музикант и психоложка, а иначе възпитаник на ІІ СОУ „Никола Маринов” в Търговище.

„Свири” от тригодишен – съпровождайки свои вокални изпълнения с тактуване я с лъжица върху кухненската маса, я с палка върху леглото. Доста преди да се научи да чете, получава барабаните на баща си (истински „Аmati"), а през зрелите си тийнейджърски години събира приятели – с един от тях (Коко Станимиров) се познават от детската градина - и заедно правят бандата „Екзекутор” (екстремен метъл!), обиколила от януари до май най-добрите сцени в Североизточна България. Репетират в мазето на Коко.

Още през 2008 година, на първия по рода си у нас национален конкурс за барабанисти (спонсориран от „Динакорд” и Нов български университет) петнайсетгодишният тогава Ники Тошев печели първо място и още тогава прави впечатление на самия Венко Поромански от група „Те”. Маестрото не само му предрича успешно бъдеще, но и го окуражава.

Тази пролет младият музикант попада на обява в интернет за предстоящ кастинг - нещо като версия на Мюзик айдъл, но за инструменталисти – и се явява във Варна. Оценява го жури в състав фолкпевицата Камелия, рапърът Спенс и диригентът на софийската симфониета Свилен Симеонов. Журито го изпраща на полуфинала в София, където Ники Тошев се състезава с още двама души – доста по-възрастни и по-опитни от него. И двамата професионални  барабанисти. На финала печели второ място. Първото е присъдено на пианист. Наградата – екскурзия до Париж на музикалния фестивал „Рок на Сена”.
 
След Франция – началото на учебната година в музикалната паралелка: китара, пиано, пеене. И... не особено любимата... математика. После първият албум на „Екзекутор”. (Ако се намери спонсор, готов да пожертва скромните 500 лева!). И концерт в един от клубовете на Плевен.

А през ноември, когато в София за втори път ще се състои националният конкурс за барабанисти, Николай Тошев – победителят от първото издание - ще има своя програма. Там той ще бъде вече звезда.

Автор:
Ада Радоева
Публикация:
29.07.2010 г. 15:03
Посетено:
2697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/10510-solo-za-barabani